Przepisy na pyszne sałatki wg Cristiny Catese

Sałatki są idealne na upalne letnie dni. Swoje przepisy na pyszną sałatkę ryżową, włoską sałatkę makaronową i letnią sałatkę owocową zdradziła nam dziś w Dzień Dobry TVN Cristina Catese.

Sałatka ryżowa

Zobacz też: Krewetki, małże i kalmary - przepisy na dania z owocami morza >>> 

Składniki:

  • 300 g ryżu (parboiled lub sałatkowego)
    • 180 g tuńczyka z puszki w oleju
      • 200 g zielonego groszku
        • 200 g kukurydzy z puszki
          • 3 marchewki
            • 150 g pomidorków koktajlowych
              • garść czarnych drylowanych oliwek
                • 150 g sera Emmentaler
                  • 150 g gotowanej szynki (w jednym grubym kawałku)
                    • 3 ugotowane jaja
                      • oliwa extra vergin
                        • sól, pieprz
                          • 1 cytryna

                            Sposób przygotowania

                            Wrzuć groszek do gotującej się wody. Gdy jest już gotowy, odcedź go i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie ugotuj ryż al dente i przelej bieżącą zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Podczas gotowania ryżu przygotuj wszystkie składniki, których będziesz potrzebować do sałatki: pokrój marchewki, ser i szynkę w kostkę, pomidorki na ćwiartki, oliwki w plasterki i odcedź kukurydzę. Gdy wszystkie składniki są gotowe, możesz przygotować już sałatkę. Przełóż ryż do miski, dodaj warzywa i pozostałe składniki z wyjątkiem jajek. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj.

                            Na górze ułóż pokrojone w ćwiartki jajka i włóż do lodówki na 30-40 minut.

                            Sałatka makaronowa

                            Zobacz też: Proste przepisy na letnie desery: panna cotta, lody z mango i chałka z jogurtem greckim! >>> 

                            Składniki:

                            • 280 g rigatoni
                              • 250 g makreli w oleju
                                • 150 g pomidorków koktajlowych
                                  • 150 g ugotowanej fasolki szparagowej
                                    • 80 g drylowanych zielonych i czarnych oliwek
                                      • 5 małych karczochów w oleju
                                        • oliwa extra vergin
                                          • sól, pieprz
                                            • 10 listków bazylii

                                              Sposób przygotowania:

                                              Ugotuj makaron al dente w dobrze osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą. Odcedź, przełóż do miski i skrop oliwą. Pokrój pomidorki na połówki i usuń gniazda nasienne. Karczochy i oliwki pokrój w plastry, fasolkę przekrój na pół. Odsącz makrelę i ją posiekaj.

                                              Umieść wszystkie składniki w dużej misce, dodaj makaron i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą. Dodaj porwaną bazylię i wstaw do lodówki na 45 minut. Podawaj schłodzoną.

                                              Letnia sałatka owocowa – Macedonia

                                              Zobacz też: Jak zrobić lody z mrożonych truskawek? Przepisy na deser >>> 

                                              Składniki:

                                              • 1 brzoskwinia
                                                • 5 śliwek
                                                  • 10 truskawek
                                                    • 1/2 melona
                                                      • 5 moreli
                                                        • 1 gruszka
                                                          • 2 garście winogron
                                                            • 4 plastry ananasa
                                                              • 1 duży plaster arbuza
                                                                • 1 jabłko

                                                                  Do podania:

                                                                  • 1 pomarańcza, 1 cytryna i łyżka cukru do smaku
                                                                    • kilka liści mięty

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy i wymieszaj w misce z cukrem, odstaw. Pokrój wszystkie owoce na kawałki, przełóż do miski i dodaj sos cytrusowy. Dołóż liście mięty i przełóż do lodówki. Podawaj sałatkę jako deser, bardzo dobrze schłodzoną.

                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości