Bazyliowa kuchnia Samar Khanafer

W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka MasterChefa Samar Khanafer przygotowała dania z bazylią: duszonego bakłażana w sosie sojowym z bazylią tajską, pieczonego halibuta lub dorsza na białej fasoli z bazyliowym pesto i ciasto cytrynowe z bazyliowym lukrem.

Duszony bakłażan w sosie sojowym z bazylią tajską

Składniki:

  • 1 bakłażan
    • 3-4 łyżki sosu sojowego
      • 3-4 łyżki sosu rybnego
        • 2-3 łyżki oleju z prażonego sezamu
          • 2 ząbki czosnku
            • szczypta chili
              • 100 g ryżu basmati
                • 2 łyżeczki prażonego sezamu
                  • bazylia tajska i kolendra do podania

                    Przygotowanie:

                    Rozgrzewamy olej z prażonego sezamu, bakłażana myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po 2-3 minutach dodajemy sos sojowy, sos rybny, czosnek, chili. Całość mieszamy i przykrywamy. Zmniejszamy ogień i dusimy 8-10 minut. Gotujemy w osolonej wodzie i siekamy zioła. Na ugotowany ryż układamy bakłażany, posypujemy bakłażany ziołami i sezamem. Opcjonalnie można skropić je jeszcze kilkoma kroplami oleju sezamowego.

                    Pieczony halibut lub dorsz na białej fasoli z bazyliowym pesto

                    Składniki:

                    • 200-300 g filetu z halibuta/dorsza
                      • 200-300 g białej fasoli
                        • sól i pieprz do smaku
                          • 50 g masła
                            • 2-3 łyżki bułki tartej
                              • pęczek bazylii (cała doniczka)
                                • 2-3 łyżki twardego sera
                                  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
                                    • 2-3 liście laurowe
                                      • 3-4 ziela angielskie
                                        • oliwa z oliwek
                                          • 2 ząbki czosnku
                                            • szczypta gałki muszkatołowej
                                              • 1/2 cytryny - do podania

                                                Przygotowanie:

                                                Białą fasolę moczymy kilka godzin, a następnie gotujemy w osolonej wodzie wraz z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Podprażamy orzechy w piekarniku, studzimy i blendujemy wraz z serem Bursztyn, bazylią, oliwą z oliwek, szczyptą soli i czosnkiem. Rybę przesmarowujemy delikatnie pesto i pieczemy ok 12-18 minut (w zależności od wielkości) w 180 st. C. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy bułkę tartą z odrobiną soli i świeżo startą gałką. Fasole delikatnie rozgniatamy, dodajemy trochę masła i doprawiamy do smaku solą (w razie potrzeby). Wykładamy na talerz. Następnie kładziemy krople pesto oraz podsmażoną bułkę tartą. Na sam koniec wykładamy rybę. Podajemy z ćwiartką cytryny.

                                                Ciasto cytrynowe z bazyliowym lukrem

                                                Składniki:

                                                • 150 g masła
                                                  • 150 g drobnego cukru
                                                    • 3 duże jajka
                                                      • 200 g mąki pszennej
                                                        • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                          • skórka otarta z 2 cytryn
                                                            • opcjonalnie 2-3 łyżki mleka
                                                              • 150 g cukru pudru
                                                                • 2-3 łyżki soku z cytryny
                                                                  • 5-6 liści bazylii

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Masło ucieramy z cukrem. Kiedy masa jest już jasna i puszysta dodajemy po jednym jajku, nieustannie ubijając. W międzyczasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie do mokrych składników dodajemy suche i delikatnie miksujemy. Przekładamy do keksówki i pieczemy 40-50 minut w 160 st. C. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, bazylię ucieramy w moździerzu lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do lukru. Polewamy ciasto lukrem i gotowe. Opcjonalnie można je delikatnie skropić sokiem z pomarańczy i cytryn z odrobiną cukru, żeby było bardziej wilgotne.

                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości