Przepisy na Boże Narodzenie

Ryba po grecku, makówki i moskole, czyli nietypowe dania wigilijne Szymona Czerwińskiego

Przepisy na Boże Narodzenie

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński

Nietypowe dania wigilijne proponuje Szymon Czerwiński. W naszej kuchni przyrządza podlaską rybę po grecku, śląskie makówki oraz małopolskie moskole z sosem grzybowym. Sprawdź wyjątkowe przepisy.

Podlaska ryba po grecku

Kuchnia Podlasia jest kuchnią wschodniej ściany Polski. Znaleźć w niej można niespotykane nigdzie indziej w naszym kraju dania inspirowane wpływem Tatarów, Żydów, Rosjan, Białorusinów i Litwinów. 

Ryba po grecku to obowiązkowe, wigilijne danie nie tylko na Podlasiu. Choć nazwa na to nie wskazuje, to Grecy robią wielkie oczy, jak o nim słyszą. Nie ma ono nic wspólnego z Grecją. Swoją nazwę zawdzięcza prawdopodobnie temu, że polscy kucharze właśnie tak widzieli i czuli kuchnię śródziemnomorską, pełną warzyw i ryb. 

Składniki na podlaską rybę po grecku

  • 1 kg filerów z dorsza
  • 500 g marchewki 
  • 100 g korzenia pietruszki 
  • 100 g selera 
  • 2 duże cebule 
  • 1 duży por 
  • 1 l wody 
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • masło lub olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie 
  • liście laurowe 
  • mąka 
  • natka pietruszki 

Jak przyrządzić podlaską rybę po grecku  

Ryby, jeżeli masz mrożone, rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprósz pieprzem i solą. Następnie za panieruj w mące i usmaż na gorącym oleju. Warzywa dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Przełóż do garnka z wodą wrząca i gotuj przez 15 minut. Jedna ze szkół mówi, aby warzywa dodać oddzielnie co 10 minut. Dodaj przyprawy. 

Cebulę i pora pokrój w piórka i przesmaż na oleju na złocisty kolor. Koncentrat pomidorowy rozrób w gorącej wodzie pochodzącej z gotowanych warzyw. Cebulę, pora oraz koncentrat pomidorowy dodaj do gotujących się warzyw. 

Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce.

Śląskie makówki

To obowiązkowe wigilijne danie na Śląsku. Tradycyjne śląskie makówki powinny być przygotowane z wyprzedzeniem, aby leżakując w lodówce nabrały idealnej konsystencji. Kiedyś w uboższych domach makówki przygotowywało się na wodzie, a w zamożniejszych na mleku. 

Składniki na śląskie makówki

  • 2 litr mleka
  • 1 duża chałka
  • 500 g mielonego maku 
  • 150 g orzechów laskowych 
  • 150 g orzechów włoskich 
  • 100 g rodzynek 
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli 
  • 50 g cukru 
  • 100 g masła 
  • 100 g miodu 
  • 1 skórka z otartej pomarańczy 
  • 1 laska wanilii
  • Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki mleka dodatkowo
  • 1 łyżka miodu
  • dekoracja: wiórki kokosowe, płatki migdałów, mielone orzechy, kandyzowana skórka pomarańczy

Jak przyrządzić śląskie makówki 

Do dużego garnka dodaj mleko, masło miód i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj posiekane bakalie i mielony mak. Gotuj całość 20 minut mieszając co jakiś czas. Masa powinna zgęstnieć. 

Chałkę pokrój w równe kromki. Następnie 3/4 szklanki mleka podgrzej razem z miodem. Do jednej większej miski nakładaj naprzemiennie gorącą masę makową i zamoczone w mleku z miodem sucharki. Udekoruj wierzch bakaliami. 

Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Najlepsze następnego dnia.

Małopolskie moskole z sosem grzybowym

Moskole to placki ziemniaczane pieczone na blasze, które uchodzą za tradycyjną, wigilijną potrawę kuchni podhalańskiej. Obecnie częściej zapieka się je na patelni, co zmniejsza czas przygotowania potrawy. Podstawowym składnikiem moskoli są ugotowane ziemniaki utłuczone na gładką masę.

Składniki na małopolskie moskole z sosem grzybowym

  • 1 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków,
  • 500 g mąki pszennej 
  • 200 ml maślanki 
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: 2 jajka,
  • olej do smażenia.

Jak przyrządzić małopolskie moskole z sosem grzybowym

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez prasę lub utłucz tłuczkiem. Dodaj do nich mąkę, opcjonalnie jajka, maślankę sól i pieprz. Zagnieć ciasto, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Uformuj placuszki i smaż na rozgrzanym oleju. Podawaj z sosem grzybowym .

sos grzybowy

  • 200 g grzybów suszonych 
  • 1 litr bulionu 
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml śmietany 30%
  • masło klarowane 

Grzyby namocz przez około 2 godziny w bulionie w nim gotuj przez 30 minut. Ostudzone pokroić w paski. Cebulę posiekaj i przesmaż na maśle. Dodać mąkę, zrób zasmażkę. Dodaj śmietanę i jeżeli będzie za gęsty sos podlej bulionem. 

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Szymon Czerwiński

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości