Przepisy na Boże Narodzenie

Dobry i smaczny fit makowiec? Przepis Anny Lewandowskiej to sposób, żeby zdrowo podjeść w święta

Przepisy na Boże Narodzenie

Autor:
Oskar
Netkowski
Anna Lewandowska
Tomasz Urbanek/East NewsAnna Lewandowska

Anna Lewandowska zadbała, by jej fani mieli zdrowe i smaczne święta. Przepis na makowiec w wykonaniu trenerki z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy nawet przy stole wigilijnym planują liczyć kalorie. Ciasto zrobimy w kilku prostych krokach.

Zdrowy styl życia Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska jest w czołówce najbardziej znanych i docenianych polskich trenerek. To także autorka wielu książek i propagatorka zdrowego trybu życia. Sportsmenka jest autorytetem dla wielu Polek nie tylko ze względu na fitness, ale ostatnio także z uwagi na macierzyństwo i życie rodzinne. Gwiazda dobrze wie, jak ważne jest, żeby jej dzieci zdrowo się odżywiały. Sama zatem proponuje na swoim blogu zdrowe rozwiązania tradycyjnych potraw.

Maślana kuchnia Mateusza Gesslera
Maślana kuchnia Mateusza Gesslera
Dzień Dobry TVN

Przepis na fit makowiec Anny Lewandowskiej

Na blogu trenerki Diet & Training by Ann znajdziemy mnóstwo rozwiązań, które pomogą zadbać o zdrowy tryb życia. To także dobre miejsce dla tych, którzy nie mają polotu w gotowaniu. Wśród smacznych i prostych przepisów jakiś czas temu gwiazda umieściła także ten na świąteczny makowiec.

Składniki na fit makowiec Anny Lewandowskiej:

  • 250 g mielonego maku
  • 1 ½ szklanki mleka roślinnego
  • 6 jajek
  • szczypta soli morskiej
  • 150 g masła klarowanego
  • 150 g cukru kokosowego
  • 400 g jabłek
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki gryczanej (lub 6 łyżek samej mąki gryczanej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta wanilii
  • 2 garście rodzynek
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 garść płatków migdałów

Sposób przygotowania makowca Anny Lewandowskiej:

  • 1. Mak przelewamy gorącą wodą, a następnie płuczemy go na sitku o drobnych oczkach. Przekładamy do garnka i gotujemy z dodatkiem mleka roślinnego około pół godziny. Po tym czasie zdejmujemy mak z ognia, kiedy przestygnie, mielimy go w malakserze.
  • 2. Białka jaj z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę.
  • 3. Masło mieszamy z cukrem kokosowym, żółtkami i wanilią.
  • 4. Jabłka trzemy na tarce. Mieszamy je ze zmieloną masą makową, mąkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy.
  • 5. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 6. Makowiec pieczemy przez około 40 minut w 180°C.

Zobacz także:

Autor:Oskar Netkowski

Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News

Pozostałe wiadomości