Dobry i smaczny fit makowiec? Przepis Anny Lewandowskiej to sposób, żeby zdrowo podjeść w święta

Anna Lewandowska
Anna Lewandowska
Źródło: Tomasz Urbanek/East News
Anna Lewandowska zadbała, by jej fani mieli zdrowe i smaczne święta. Przepis na makowiec w wykonaniu trenerki z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy nawet przy stole wigilijnym planują liczyć kalorie. Ciasto zrobimy w kilku prostych krokach.

Zdrowy styl życia Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska jest w czołówce najbardziej znanych i docenianych polskich trenerek. To także autorka wielu książek i propagatorka zdrowego trybu życia. Sportsmenka jest autorytetem dla wielu Polek nie tylko ze względu na fitness, ale ostatnio także z uwagi na macierzyństwo i życie rodzinne. Gwiazda dobrze wie, jak ważne jest, żeby jej dzieci zdrowo się odżywiały. Sama zatem proponuje na swoim blogu zdrowe rozwiązania tradycyjnych potraw.

Maślana kuchnia Mateusza Gesslera
Źródło: Dzień Dobry TVN

Przepis na fit makowiec Anny Lewandowskiej

Na blogu trenerki Diet & Training by Ann znajdziemy mnóstwo rozwiązań, które pomogą zadbać o zdrowy tryb życia. To także dobre miejsce dla tych, którzy nie mają polotu w gotowaniu. Wśród smacznych i prostych przepisów jakiś czas temu gwiazda umieściła także ten na świąteczny makowiec.

Składniki na fit makowiec Anny Lewandowskiej:

  • 250 g mielonego maku
    • 1 ½ szklanki mleka roślinnego
      • 6 jajek
        • szczypta soli morskiej
          • 150 g masła klarowanego
            • 150 g cukru kokosowego
              • 400 g jabłek
                • 3 łyżki mąki kukurydzianej
                  • 3 łyżki mąki gryczanej (lub 6 łyżek samej mąki gryczanej)
                    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
                      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                        • szczypta cynamonu
                          • szczypta wanilii
                            • 2 garście rodzynek
                              • 4 łyżki syropu z agawy
                                • 1 tabliczka czekolady
                                  • 1 garść płatków migdałów

                                    Sposób przygotowania makowca Anny Lewandowskiej:

                                    • 1. Mak przelewamy gorącą wodą, a następnie płuczemy go na sitku o drobnych oczkach. Przekładamy do garnka i gotujemy z dodatkiem mleka roślinnego około pół godziny. Po tym czasie zdejmujemy mak z ognia, kiedy przestygnie, mielimy go w malakserze.
                                      • 2. Białka jaj z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę.
                                        • 3. Masło mieszamy z cukrem kokosowym, żółtkami i wanilią.
                                          • 4. Jabłka trzemy na tarce. Mieszamy je ze zmieloną masą makową, mąkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy.
                                            • 5. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
                                              • 6. Makowiec pieczemy przez około 40 minut w 180°C.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Oskar Netkowski

                                                Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości