Materiał promocyjny

Mięso i owoce morza w sosie pomidorowym - przepisy Grzegorza Zawieruchy

Śródziemnomorskie smaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na ciekawy obiad przypominający smakiem i aromatem wakacje? W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorza Zawierucha pokazał jak połączyć mięso, ryby czy owoce morza z sosem pomidorowym. Sprawdź pyszne przepisy krok po kroku.

Brodet – chorwacka zupa z owocami morza

Składniki:

  • 3 szalotki
    • 2-3 ząbki czosnku
      • kilka nitek (opcjonalnie) szafranu
        • 400 g pomidorów krojonych
          • 200 ml passaty pomidorowej
            • 5-6 gałązek bazylii
              • 2 łyżki oliwy
                • 800 g ryby (dorsz, miętus, łosoś)
                  • 150 g wędzonego łososia
                    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
                      • cytryna
                        • sól i pieprz
                          • płatki chili lub tabasco

                            Brodet – chorwacka zupa z owocami morza - sposób przygotowania

                            1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i szklimy cebulkę razem z czosnkiem.
                              1. Dodajemy szafaran, a następnie pomidory z puszki oraz passatę.
                                1. Podsmażamy ok. 4 minuty i zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy całość ok. 15 minut po czym wrzucamy bazylię.
                                  1. Następnie dodajemy świeże ryby pokrojone w kostkę, a na koniec wędzonego łososia.
                                    1. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy ok 3 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Jeśli lubimy ostre przyprawy, możemy dodać odrobinę suszonych płatków chili lub kilka kropel tabasco.
                                      Brodet – chorwacka zupa z owocami morza
                                      Brodet – chorwacka zupa z owocami morza
                                      Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                      Zapiekane warzywa z jagnięciną w sosie pomidorowym - przepis

                                      Składniki:

                                      • 3 bakłażany równej wielkości
                                        • 2 cukinie zielone
                                          • 2 cukinie żółte
                                            • 2 czerwone cebule
                                              • 500 ml passaty pomidorowej
                                                • słoiczek pesto rosso Podravka
                                                  • oliwa z oliwek
                                                    • świeże liście bazylii
                                                      • 1,5 łyżeczki oregano
                                                        • sól i pieprz
                                                          • 500 g mielonej jagnięciny
                                                            • 2 ząbki czosnku
                                                              • łyżeczka grubo mielonego pieprzu
                                                                • szalotka

                                                                  Zapiekane warzywa z jagnięciną w sosie pomidorowym - sposób przygotowania

                                                                  1. Mielone mięso doprawiamy solą oraz grubo mielonym pieprzem, dodajemy posiekany czosnek oraz szalotkę i odstawiamy na czas przygotowania reszty składników.
                                                                    1. Bakłażany, cukinie oraz czerwoną cebulę kroimy na równej grubości plastry ok. 3–4 mm. Skrapiamy je oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i oregano, i po chwili osuszamy z wody, którą puszczą za pomocą ręcznika papierowego.
                                                                      1. Bierzemy naczynie żaroodporne, prostokątne i najlepiej, aby nasze warzywa miały długość krótszego z boków tego naczynia.
                                                                        1. Na płaskiej powierzchni układamy naprzemiennie plaster bakłażana, smarujemy go odrobiną pesto, dalej 2 krążki cebuli, plaster zielonej cukinii, na wierzch cienką warstwę mielonego mięsa i przykrywamy plastrem żółtej cukinii.
                                                                          1. Układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym (UWAGA! Naczynie musi stać pod skosem, krótszym bokiem na blacie, żeby formowane warzywa się nie rozpadły)
                                                                            1. Czynność powtarzamy, aż całe naczynie wypełni się warzywami. Na koniec na warzywa wlewamy passatę pomidorową i "zapiekankę" wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na 20 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 st. C i zapiekamy kolejne 15 minut.
                                                                              Zapiekane warzywa z jagnięciną w sosie pomidorowym
                                                                              Zapiekane warzywa z jagnięciną w sosie pomidorowym
                                                                              Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                              Pieczony kurczak z makaronem w sosie pomidorowym - przepis

                                                                              Składniki:

                                                                              • kurczak ok. 800–1000 g
                                                                                • cebula
                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                    • 250 ml czerwonego wina
                                                                                      • 2 liście laurowe
                                                                                        • 4 gałązki tymianku lub łyżeczka suchego tymianku
                                                                                          • 2 gałązki rozmarynu
                                                                                            • garść świeżej pietruszki
                                                                                              • 300 ml passaty pomidorowej
                                                                                                • 2 puszki krojonych pomidorów
                                                                                                  • 2 łyżki kaparów
                                                                                                    • łyżka octu balsamicznego
                                                                                                      • garść zielonych oliwek
                                                                                                        • 200 g makaronu penne
                                                                                                          • 300 ml bulionu drobiowego

                                                                                                            Pieczony kurczak z makaronem w sosie pomidorowym - sposób przygotowania

                                                                                                            1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Kurczaka polewamy oliwą z oliwek i nacieramy solą oraz pieprzem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 25 minut.
                                                                                                              1. W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula będzie złocista. Dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę, a następnie dolewamy wino i pozwalamy mu odparować.
                                                                                                                1. Dodajemy liście laurowe, tymianek, rozmaryn i natkę pietruszki a następnie wlewamy passatę oraz pomidory krojone. Kiedy smaki się połączą, dolewamy bulion warzywny, ocet balsamiczny, oliwki oraz makaron.
                                                                                                                  1. Dobrze mieszamy. Zawartość patelni wlewamy do naczynia, w którym zapiekał się kurczak, kurczaka kładziemy na wierzchu i wkładamy do piekarnika.
                                                                                                                    1. Pieczemy ok. 20 minut, aż mięso z kurczaka będzie miękkie. Danie posypujemy świeżą pietruszką na talerzu.
                                                                                                                      Pieczony kurczak z makaronem w sosie pomidorowym
                                                                                                                      Pieczony kurczak z makaronem w sosie pomidorowym
                                                                                                                      Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                                      Dorada w pomidorowym sosie z czosnkową grzanką - przepis

                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                      • 2 świeże dorady
                                                                                                                        • 4 łyżki mąki
                                                                                                                          • oliwa z oliwek
                                                                                                                            • sól
                                                                                                                              • cebula
                                                                                                                                • ząbek czosnku
                                                                                                                                  • 400 ml passaty pomidorowej
                                                                                                                                    • 15 zielonych oliwek
                                                                                                                                      • łyżka kaparów
                                                                                                                                        • papryczka chili
                                                                                                                                          • pęczek natki pietruszki
                                                                                                                                            • łyżeczka oregano

                                                                                                                                              Dorada w pomidorowym sosie z czosnkową grzanką - sposób przygotowania

                                                                                                                                              1. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy się lekko zeszkli, dodajemy liście laurowe, posiekaną chili i czosnek przeciśnięty przez praskę.
                                                                                                                                                1. Po kolejnej minucie dodajemy oliwki pokrojone na połówki oraz kapary. Podsmażamy kolejne 2 minuty i całość zalewamy passatą pomidorową.
                                                                                                                                                  1. Doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem, zmniejszamy ogień i całość dusimy ok. 7–8 minut, aż smaki się połączą.
                                                                                                                                                    1. W tym czasie doradę dokładnie oczyszczamy, pozbywamy się oczu oraz skrzeli. Następnie dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną rybę nacinamy na bokach, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą.
                                                                                                                                                      1. Następnie na drugiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, doradę lekko oprószamy mąką i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na patelnię z sosem i całość dusimy ok. 2 minuty.
                                                                                                                                                        1. Na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki i serwujemy na talerz.
                                                                                                                                                          1. Podajemy z bagietką polaną oliwą z oliwek z czosnkiem, którą następnie lekko grillujemy w piekarniku.
                                                                                                                                                            Dorada w pomidorowym sosie z czosnkową grzanką
                                                                                                                                                            Dorada w pomidorowym sosie z czosnkową grzanką
                                                                                                                                                            Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości