Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Mięso i owoce morza w sosie pomidorowym - przepisy Grzegorza Zawieruchy

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Źródło:
Grzegorz Zawierucha
Śródziemnomorskie smaki

Szukasz pomysłu na ciekawy obiad przypominający smakiem i aromatem wakacje? W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorza Zawierucha pokazał jak połączyć mięso, ryby czy owoce morza z sosem pomidorowym. Sprawdź pyszne przepisy krok po kroku.

Brodet – chorwacka zupa z owocami morza

Składniki:

  • 3 szalotki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka nitek (opcjonalnie) szafranu
  • 400 g pomidorów krojonych
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 5-6 gałązek bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 800 g ryby (dorsz, miętus, łosoś)
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cytryna
  • sól i pieprz
  • płatki chili lub tabasco

Brodet – chorwacka zupa z owocami morza - sposób przygotowania

  1. 1Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i szklimy cebulkę razem z czosnkiem.
  2. 2Dodajemy szafaran, a następnie pomidory z puszki oraz passatę.
  3. 3Podsmażamy ok. 4 minuty i zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy całość ok. 15 minut po czym wrzucamy bazylię.
  4. 4Następnie dodajemy świeże ryby pokrojone w kostkę, a na koniec wędzonego łososia.
  5. 5Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy ok 3 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Jeśli lubimy ostre przyprawy, możemy dodać odrobinę suszonych płatków chili lub kilka kropel tabasco.
Brodet – chorwacka zupa z owocami morza Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zapiekane warzywa z jagnięciną w sosie pomidorowym - przepis

Składniki:

  • 3 bakłażany równej wielkości
  • 2 cukinie zielone
  • 2 cukinie żółte
  • 2 czerwone cebule
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • słoiczek pesto rosso Podravka
  • oliwa z oliwek
  • świeże liście bazylii
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz
  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • szalotka

Zapiekane warzywa z jagnięciną w sosie pomidorowym - sposób przygotowania

  1. 1Mielone mięso doprawiamy solą oraz grubo mielonym pieprzem, dodajemy posiekany czosnek oraz szalotkę i odstawiamy na czas przygotowania reszty składników.
  2. 2Bakłażany, cukinie oraz czerwoną cebulę kroimy na równej grubości plastry ok. 3–4 mm. Skrapiamy je oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i oregano, i po chwili osuszamy z wody, którą puszczą za pomocą ręcznika papierowego.
  3. 3Bierzemy naczynie żaroodporne, prostokątne i najlepiej, aby nasze warzywa miały długość krótszego z boków tego naczynia.
  4. 4Na płaskiej powierzchni układamy naprzemiennie plaster bakłażana, smarujemy go odrobiną pesto, dalej 2 krążki cebuli, plaster zielonej cukinii, na wierzch cienką warstwę mielonego mięsa i przykrywamy plastrem żółtej cukinii.
  5. 5Układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym (UWAGA! Naczynie musi stać pod skosem, krótszym bokiem na blacie, żeby formowane warzywa się nie rozpadły)
  6. 6Czynność powtarzamy, aż całe naczynie wypełni się warzywami. Na koniec na warzywa wlewamy passatę pomidorową i "zapiekankę" wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na 20 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 st. C i zapiekamy kolejne 15 minut.
Zapiekane warzywa z jagnięciną w sosie pomidorowym Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Pieczony kurczak z makaronem w sosie pomidorowym - przepis

Składniki:

  • kurczak ok. 800–1000 g
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 2 liście laurowe
  • 4 gałązki tymianku lub łyżeczka suchego tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • garść świeżej pietruszki
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • łyżka octu balsamicznego
  • garść zielonych oliwek
  • 200 g makaronu penne
  • 300 ml bulionu drobiowego

Pieczony kurczak z makaronem w sosie pomidorowym - sposób przygotowania

  1. 1Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Kurczaka polewamy oliwą z oliwek i nacieramy solą oraz pieprzem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 25 minut.
  2. 2W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula będzie złocista. Dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę, a następnie dolewamy wino i pozwalamy mu odparować.
  3. 3Dodajemy liście laurowe, tymianek, rozmaryn i natkę pietruszki a następnie wlewamy passatę oraz pomidory krojone. Kiedy smaki się połączą, dolewamy bulion warzywny, ocet balsamiczny, oliwki oraz makaron.
  4. 4Dobrze mieszamy. Zawartość patelni wlewamy do naczynia, w którym zapiekał się kurczak, kurczaka kładziemy na wierzchu i wkładamy do piekarnika.
  5. 5Pieczemy ok. 20 minut, aż mięso z kurczaka będzie miękkie. Danie posypujemy świeżą pietruszką na talerzu.
Pieczony kurczak z makaronem w sosie pomidorowym Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Dorada w pomidorowym sosie z czosnkową grzanką - przepis

Składniki:

  • 2 świeże dorady
  • 4 łyżki mąki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 15 zielonych oliwek
  • łyżka kaparów
  • papryczka chili
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka oregano

Dorada w pomidorowym sosie z czosnkową grzanką - sposób przygotowania

  1. 1Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy się lekko zeszkli, dodajemy liście laurowe, posiekaną chili i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. 2Po kolejnej minucie dodajemy oliwki pokrojone na połówki oraz kapary. Podsmażamy kolejne 2 minuty i całość zalewamy passatą pomidorową.
  3. 3Doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem, zmniejszamy ogień i całość dusimy ok. 7–8 minut, aż smaki się połączą.
  4. 4W tym czasie doradę dokładnie oczyszczamy, pozbywamy się oczu oraz skrzeli. Następnie dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną rybę nacinamy na bokach, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą.
  5. 5Następnie na drugiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, doradę lekko oprószamy mąką i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na patelnię z sosem i całość dusimy ok. 2 minuty.
  6. 6Na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki i serwujemy na talerz.
  7. 7Podajemy z bagietką polaną oliwą z oliwek z czosnkiem, którą następnie lekko grillujemy w piekarniku.
Dorada w pomidorowym sosie z czosnkową grzanką Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zobacz także:

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości