Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Fasolka po bretońsku - przepis Grzegorza Zawieruchy

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Grzegorz Zawierucha
Fasolka po bretońsku w półmisku
FabioBalbi/Getty ImagesFasolka po bretońsku - przepis Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak przygotować pyszną fasolkę po bretońsku. To danie idealne na chłodniejsze dni, ale nie tylko. Zobacz, jak ją przygotować według sprawdzonego przepisu.

Fasolka po bretońsku - przepis Grzegorza Zawieruchy

Składniki na fasolkę po bretońsku:

  • ½ kg fasoli jaś,
  • 200 g boczku,
  • 100 g słoniny,
  • 200 g kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 100 ml pasaty pomidorowej,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 płaska łyżeczka majeranku.

Fasolka po bretońsku - sposób przygotowania

Fasolę moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy fasolkę, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 20 minut. Na osobnej patelni obsmażamy drobno pokrojony boczek i słoninę. Po kilku minutach dodajemy kiełbasę, cebulę i czosnek. Gdy składniki będą dobrze obsmażone, dodajemy je do gotującej się fasolki. W trakcie gotowania dolewamy kilka razy zimnej wody (fasolka będzie szybciej miękka). Po kilku minutach dodajemy pasatę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy fasolę do miękkości około 1 h-1.15 godziny. 

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Źródło zdjęcia głównego: FabioBalbi/Getty Images

Pozostałe wiadomości