Materiał promocyjny

Przepisy dziecinnie proste!

Przepisy dziecinnie proste!
Przepisy dziecinnie proste!
Maciej Szaciłło w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy według przepisów z książki kucharskiej dla przedszkolaków. Te potrawy może zrobić każdy z Was ze swoim dzieckiem, dobrze bawiąc się przy tym. Polecamy zupę ogórkową z soczewicą, bułki orkiszowe, kisiel gruszkowy, pierogi z mąki razowej z kaszą gryczaną i krem z dyni z mleczkiem kokosowym.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Zupa ogórkowa z soczewicą

Składniki:

1 łyżka masła

1 mała cebula pokrojona w kostkę

4 średnie ogórki starte na tarce o grubych oczkach

1 średnia marchewka starta na tarce o grubych oczkach

1 mała pietruszka starta na tarce o grubych oczkach

ćwiartka małego selera starta na tarce o małych oczkach

1/2 poszatkowanego pora

1 litr wody

2 średnie ziemniaki pokrojone w małą kostkę

2 czubate łyżki czerwonej soczewicy

5 ziarenek pieprzu

1/2 szklanki śmietany

10 g poszatkowanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na maśle w garnku dusimy cebulę i ogórki. Po 2-3 minutach dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, i pora. Całość dusimy 2-3 minuty, dodajemy wodę, ziemniaki, soczewicę i pieprz w ziarenkach. Całość gotujemy około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na samym końcu dodajemy rozrobioną z odrobiną zupy śmietanę i natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku.

Bułki orkiszowe

Skladniki:

3 szklanki mąki orkiszowej typ 2000

15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

letnia woda

Przygotowanie:

Drożdże rozrabiamy z cukrem, wlewamy do mąki i dodajemy tyle wody aby uzyskać lekko klejące ciasto.Odstawiamy na 10 minut. Posypujemy sola i wyrabiamy podsypujac mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Wyrabiamy przez chwilę i formujemy bułeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, aby przyspieszyć wyrastanie. Kiedy bułeczki podwoją swoją objętość, przestawiamy temperaturę na 230 stopni. Pieczemy z termoobiegiem na złotobrązowo. Podajemy z masłem.

Kisiel gruszkowy

Składniki:

gruszka

woda (100 ml)

mąk a ziemniaczana

cynamon (na czubku łyżeczki)

2 goździki

miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Umyć śliwki i wyjąć pestki. Włoż yć

śliwki do garnka, zalać zimną wodą

dodać cynamon. Gotować na ogniu.

Można dosłodzić syropem z agawy

lub miodem gryczanym.

Pierogi z mąki razowej z kaszą gryczaną, białym serem i cebulką

Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki orkiszowej lub

mąki razowej pszennej

drobno-mielonej

dwie łyżki oliwy z oliwek,

sól, gorąca woda

Składniki na farsz:

1 szklanka kaszy gryczanej

250g sera białego lub

małą bryndzę owczą

cebula duża

oliwa z oliwek

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Składniki:

1/2 dyni

1 obrana marchew

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy z oliwek

400 ml bulionu warz ywnego

200 ml mleka kokosowego

2 łyżki prażonych pestek dyni

kilka gałązek świ eżej

kolendry

1 łyżka oleju z pestek dyni

kardamon, curry,

imbir, sól, pieprz

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości