Karkówka z warzywami, indyk pieczony w majonezie, zupa serowa, surówka z cykorii i ciasto czekoladowe bez mąki - takimi specjałami uraczyła nas dziś Dorota Wellman. Jednak to nie wykwintne dania są zdaniem Doroty gwarantem udanego spotkania towarzyskiego.
To jest najlepszy sposób, żeby dobrze się czuć w towarzystwie - zapraszać tych, których się lubi. To jest przepis na udane przyjęcie. Co jest na stole nie jest ważne, bo z fajnymi ludźmi można gryźć suchy chleb i dobrze się bawić.
Przepis na udka drobiowe lub łososia
udka/łosoś
majonez
przyprawy
Udka trzeba dobrze umyć i przyprawić wedle własnego uznania. Ja lubię udka na ostro, stosuję chilli, czosnek, pieprz, trochę soli i przyprawy ziołowe.
Przyprawionego kurczaka pokrywam, "maluję" majonezem. Wstawiam do piekarnika.
Nie dodaję niczego więcej - żadnej wody czy tłuszczu. Kurczak pięknie zapieka się w majonezie. Robi się piękna, brązowa skorupka. Jest bardzo delikatny bo majonez go nawilża.
Karkówka z warzywami
1 kg karkówki (młodej)
seler naciowy (cały)
3 cebule czerwone
2 duże marchewki
pulpa pomidorowa
czerwone wino
Warzywa kroimy drobno i lekko podsmażamy na oliwie. Na kołderkę z warzyw kładziemy karkówkę i dodajemy pulpę pomidorową i czerwone wino. Dusimy 3 godziny.
Nic tam nie miętolimy, nic nie musimy robić - dusi się samo.
Wychodzi nam fantastyczny sos, bardzo kremowy i bardzo miękkie, rozpadające się mięso.
To bardzo proste danie.
Zupa serowa - jeszcze prostsza
Robimy bulion warzywny z dużej ilości warzyw - to ważne.
Ja wkładam 1,5 włoszczyzny do zupy.
Kiedy warzywa już się ugotują i są miękkie wyjmuję je.
Zostawiam sobie marchewkę, którą kroję na drobno i odstawiam na chwilę.
W tym, gorącym wywarze rozpuszczam 4 serki topione. Pomaga tu trzepaczka, której używam do jajek. Z tego robi się bulion - taka bardzo delikatna zupa serowa.
Osobno szykuje różne rodzaje sera i dosypuje do tej zupy. Dorzucam wcześniej pokrojoną marchewkę, żeby był jakiś kolorowy element.
Podaję np. z groszkiem ptysiowym, z grzankami albo z szynka dojrzewającą, wcześniej lekko obsmażoną na patelni.
Zupa zimowa - bardzo sycąca.
Sałata z młodego szpinaku
szpinak
pomidorki koktajlowe
orzechy włoskie
orzechy laskowe
wiórki parmezanu
sos winegret
Sałatkę można wzbogacić o kawałki smażonego bekonu.
Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews
Ciasto czekoladowe
3 gorzkie czekolady min. 70% czekolady
6 jajek
szklanka cukru
Rozpuszczamy czekolady i dodajemy do nich pół kostki masła, które ma się w niej rozpuścić. Uzyskany krem odstawiamy, żeby ostygł.
W tym czasie z czterech białek ubijamy pianę z odrobiną soli i cukru i odstawiamy.
Resztę jajek ucieramy ze szklaną cukru i do tej masy dodajemy przygotowany wcześniej krem z czekolady i masła. Mieszamy powoli. Kiedy masa jest jednolita dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
Masę wkładam do piekarnika (180 stopni) na ok 40 minut.
Można podawać w wersji luksusowej z bitą śmietaną i malinami!