Przepisy dla psów. Jak zrobić psiastka, psi torcik, psierniczek i psie lody?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia dla czterech łapek
Kuchnia dla czterech łapek
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN jest wyjątkowa i dla wszystkich. Znajdziecie w niej przepisy również dla naszych psich przyjaciół. Jak zrobić psiastka, psi torcik, psierniczek i psie lody? Krok po kroku wyjaśnia Anna Klimczak.

Psiastka - przepis

psiastka
Psiastka
psiastka
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 1 banan 
    • 2 marchewki 
      • 1 jabłko 
        • 40 ml kefiru
          • 2 jajka 
            • 1,5 szkl. mąki
              • opcjonalnie: suszona wołowina
                • w opcji bezglutenowej – zamiast mąki zwykłej dodajemy mąkę kukurydzianą

                  Sposób przygotowania:

                  1. Owoce i warzywa wrzucamy do malaksera aby były jak najdrobniejsze, łączymy wszystkie składniki (ręcznie lub w robocie końcówka do ciasta) rozwałkujemy na mniej więcej 1 cm grubości (można mniej lub więcej w zależności od wielkości psiego pyszczka) i wykrajamy.
                    1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy 15 min (lub do całkowitego stwardnienia).

                      Psi torcik - przepis

                      psi torcik
                      Psi torcik
                      psi torcik
                      Źródło: Ola Skowron/East News

                      Składniki:

                      • 4 jaja
                        • ¾ szkl. mąki
                          • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
                            • 200 g serka wiejskiego
                              • 1 marchewka
                                • 1 banan

                                  Sposób przygotowania

                                  1. Ubijamy całe na sztywną pianę na wysokich obrotach, zmniejszamy obroty i dodajemy 3/4 szklanki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Przekrajamy na pół.
                                    1. Dowolny biały serek tak samo.
                                      1. Owoce i warzywa łączymy ze sobą (wystarczy podziabać to widelcem).
                                        1. Przekładamy biszkopt czyli: biszkopt/krem/biszkopt i wkładamy do lodówki/zamrażarki.

                                          Tynk cukierniczy:

                                          • 200 g masła
                                            • 250 g smalcu
                                              • 50 ml kefiru

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. W między czasie do misy robota wrzucamy kostkę zimnego masła i kostkę zimnego smalcu.
                                                  1. Na patelni/w rondelku podgrzewamy(może się zagotować ale nie gotować) około 50 ml kefiru/mleka.
                                                    1. Wlewamy to do misy - ubijamy wszystko razem około 20 min (aż powstanie ubity puch). Gotowym tynkiem obkładamy i ozdabiamy według uznania wcześniej schłodzony tort.

                                                      Psi serniczek - przepis

                                                      Składniki:

                                                      • 1 jajko
                                                        • 300 g białego twarogu
                                                          • 30 g wołowiny
                                                            • 1 marchewka

                                                              Wszystkie składniki łączymy ze sobą i pieczemy w 160 stopniach przez 30 min.

                                                              Psie lody - przepis

                                                              Składniki:

                                                              • 50 ml kefiru
                                                                • 2 marchewki
                                                                  • 30 g wołowiny

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    1. Kefir, warzywa i mięso rozlewamy w szczelnych formach silikonowych i zamrażamy.
                                                                      1. Wersja beznabiałowa, ale na bogato: gotujemy wywar warzywno-mięsny, ten wywar rozlewamy po formach i do zamrażarki i gotowe

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Autor: Diana Ryściukk

                                                                        Źródło: Anna Klimczak

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości