Przepisy kulinarne

Przepisy dla makaroniarzy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Masowo używany w kuchni włoskiej, ale przebojem zdobył także nasze polskie stoły. Pasuje właściwie do wszystkiego - do mięsa, warzyw, sera. Możemy podawać go zarówno na słodko jak i na słono. Zboże idealne? Okazuje się, że tak.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Penne z sosem podwójnie pomidorowym

Składniki:

100 g wędzonego boczku

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

100 g suszonych pomidorów

400 g krojonych pomidorów z puszki

400 g makaronu penne

sól i pieprz

garść liści bazylii

ser dojrzewający do podania

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.

Penne z sosem orzechowo-serowym

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

100 g sera pleśniowego lazur

100 ml śmietany 18 proc.

50 g orzechów włoskich

3-4 gałązki tymianku

2 gruszki

sól i pieprz

400 g makaronu penne

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy będą miękkie dodać pokruszony ser i śmietanę i pokrojone orzechy. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dusić całość przez chwilę aż wszystkie składniki się połączą. Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ugotowany makaron dodać do sosu i wymieszać ciągle podgrzewając aż sos pokryje makaron.

Jesienne kokardki

Składniki:

1 cebula

3-4 ząbki czosnku

1 garść liści szałwii lub 0,5 łyżeczki suszonej

1 gałązka rozmarynu lub szczypta suszonego

5 łyżek masła

300 g grzybów leśnych

300 g dyni o twardym miąższu np. piżmowej

1 cukinia

100 ml białego wytrawnego wina

400 g makaronu kokardki

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu aż się zeszklą. Dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby i zioła. Dusić przez około 10 minut. Dynię i cukinię pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Poddusić całość przez chwilę. Podlać winem i dusić, aż płyny się zredukują a warzywa będą miękkie. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do warzyw, wymieszać i dusić całość przez chwilę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości