Wielkanocne przepisy Ani Starmach – barszcz biały i inne pyszne dania
- Autor:
- DianaRyściuk
- Źródło:
- aniastarmach.pl
Ania Starmach to niekwestionowany autorytet kulinarny. Proponowane przez nią przepisy można bez zastanowienia wykorzystywać w swojej kuchni. Dlatego, jeśli jeszcze nie wiecie, jak zastawić wielkanocny stół, koniecznie sprawdźcie propozycje Ani. Jak zrobić doskonały barszcz biały?
Nadchodzi Wielkanoc! A to oznacza, że wkrótce Polacy będą przygotowywać wyjątkowe, pyszne jedzenie specjalnie na tę okazję. Na świątecznych stołach obowiązkowo musi pojawić się zupa - u jednych żur, u innych barszcz biały. Jeśli nie masz konkretnej receptury, polecamy sprawdzony przepis od Ani Starmach. Barszcz biały w jej wykonaniu nie może się nie udać. Niżej znajdziecie również propozycje kilku innych potraw wielkanocnych w wersji Ani.
Wielkanoc
Barszcz biały – przepis Ani Starmach
Składniki:
- 800 ml zakwasu pszennego (domowego lub z „butelki”),
- 1.5 l wody,
- 150 g wędzonego boczku,
- 4 białe kiełbasy,
- 80 ml śmietany
- 2 marchewki
- 2 pietruszki,
- 0.5 selera
- 1 por
- 3-4 suszone grzyby,
- łyżeczka majeranku,
- zmiażdżony czosnek.
Barszcz biały Ani Starmach – sposób przygotowania
- 1Boczek pokroić w kostkę, przysmażyć w garnku o grubym dnie, dodać umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem około 40 minut.
- 2Po tym czasie odcedźić wywar. Warzywa nie będą już potrzebne, kiełbasę odłożyć.
- 3Do wywaru dodać zakwas, zagotować, doprawić majerankiem, solą, pieprzem.
- 4Odlać chochlę zupy do kubka, dodać śmietanę, wymieszać i wlać do zupy.
- 5Barszcz podawać z jajkiem i plasterkami kiełbasy.
Wielkanocne przepisy Ani Starmach
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Autor:Diana Ryściuk
Źródło: aniastarmach.pl
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Kamil Piklikiewicz/DDTVN/East News
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu