Materiał promocyjny

„Przepis na życie”

Kucharze z serialu "Przepis na życie" przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka wyjątkowych potraw.

Desery

1. Carpaccio z ananasa z crumble miętowym

Składniki:

1 świeży ananas,

pęczek świeżej mięty,

cukier,

liście mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Ananasa obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki, utrzeć miętę z cukrem, a następnie nałożyć na plasterki ananasa, udekorować listkami świeżej mięty,

2. Verrine z kremem mascarpone z esencją kwiatu pomarańczy, malinami, pistacjami i kruszonymi maślanymi ciasteczkami,

Składniki:

Cztery szklaneczki,

4 jajka,

4 łyżki cukru,

250 g mascarpone,

łyżeczka esencji z kwiatów

pomarańczy,

orzechy pistacjowe,

kruche ciasteczka maślane,

świeże maliny i liście mięty do dekoracji

Przygotowanie:

4 żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dalej ucierając dodać mascarpone, dodać esencję z kwiatów pomarańczy, maliny ugnieść widelcem dodając odrobinę cukru, pistacje zmiażdżyć, pokruszyć ciasteczka. Do szklanki ułożyć kolejno warstwy skruszone ciasteczka, maliny, krem mascarpone, pistacji, kremu mascarpone, udekorować maliną i liśćmi mięty.

Przystawki:

1. Pomidorki z pastą z tuńczyka

Składniki:

8 równej wielkości pomidorów lub 16 pomidorków cherry,

2 puszki tuńczyka w zalewie naturalnej,

2 dymki,

oliwa z oliwek,

sól,

pieprz,

sok z cytryny,

papryka mielona (słodka lub ostra),

listki świeżej szałwi lub bazylii (do dekoracji)

Przygotowanie:

Pomidory umyć, odciąć górne części (mogą być z ogonkami). Łyżeczką wydrążyć miąższ, posiekać na kawałki tuńczyka, dymkę opłukać i drobno pokroić, składniki, tj tuńczyka i dymkę, wymieszać razem, dodać odrobine majonezu i oliwy z oliwek, następnie doprawić solą, pieprzem i papryką, na koniec dodać soku z cytryny. Uzyskaną pastą napełnić pomidory i przykryć czapeczkami z ogonkiem. Udekorować szałwią lub bazylią.

2. Tatar z wędzonego i świeżego łososia z czarną ikrą, orzechami laskowymi i sosem vinaigrette

Składniki:

Łosoś świeży i wędzony (po 200 g),

1 mała słodka cebula,

1 ogórek konserwowy,

koperek,

sok z cytryny,

kapary,

oliwa z oliwek,

sól,

pieprz

Przygotowanie:

Drobno posiekać: łososia, cebulę, ogórka, kapary i koperek, wszystko razem delikatnie wymieszać, dodając oliwy z oliwek, soku z cytryny, na koniec doprawić pieprzem i solą

3. Sałatka z papryki i cukinii z mozzarellą

Składniki:

Kolorowa papryka (zielona, czerwona, żółta i pomarańczowa),

cukinia,

szalotki,

natka pietruszki,

czosnek,

kulka mozzarelli,

czarne oliwki,

sos:

ocet winny,

oliwa z oliwek,

sól,

pieprz

PRzygotowanie:

Paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę, szalotkę i natkę pietruszki posiekać, wszystko razem wymieszać. Ząbek czosnku wycisnąć i zmieszać z oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem, dodać do warzyw i delikatnie wymieszać, do dekoracji dodać mozzarellę i czarne oliwki

Dania główne:

1. Makaron farfalle z zielonym pesto

Składniki:

500 g suchego makaronu farfalle,

natka pietruszki (duży pęczek),

świeża bazylia (duży pęczek),

oliwa z oliwek,

płatki migdałów,

czosnek,

sól,

pieprz,

parmezan,

Sos Pesto:

liście bazylii,

pietruszka,

2 ząbki czosnku,

5 łyżek tartego parmezanu,

garść migdałów,

oliwa z oliwek,

sól,

pieprz;

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu zmielić bądź zmiksować i dodając powoli oliwę ucierać na gładką masę. Posolić ugotowany makaron, odcedzić, polać sosem. Udekorować liśćmi bazylii i posypać migdałami i wiórkami parmezanu.

2. Polędwiczki wieprzowe w pistacjach lub orzechach laskowych z puree z marchewki z nutą pomarańczy i zielonymi szparagami

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa (dwie całe polędwiczki),

garść pistacji lub orzechów laskowych,

kg marchewki,

50-70 g masła,

sok z jednej pomarańczy,

łyżeczka tartej

skórki z pomarańczy,

pęczek zielonych szparagów,

sól,

pieprz,

olej do smażenia

Przygotowanie:

Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem, zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju, piekarni rozgrzać do 180 st, i wstawić polędwiczki na ok 10 min, upieczona polędwiczkę pokroić na plastry (grubości ok 2,5 cm), następnie obtoczyć je w uprzednio posiekanych i uprażonych orzechach laskowych. Marchewkę obrać, ugotować, dodać masła zblędować na jednolita masę, doprawić: sokiem z pomarańczy, skórką z pomarańczy, solą i pieprzem. Szparagi ugotować al dente.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości