Przepisy kulinarne

Przepis na proste i pyszne kaszotto

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował proste, jednogarnkowe dania. Co powiecie na kaszotto borowikowe z stekiem wołowym i dressingiem ziołowym, kaszotto cukinia i szpinak z pieczoną cieciorką i kaszotto jarmużowe z filetem z pstrąga i masłem palonym .

Kaszotto Borowikowe z stekiem wołowym i dressingiem ziołowym

Składniki:

1 opakowanie Kaszotto Borowikowe Winiary

2 steki antrykot (sezonowane)

1 łyżka oleju

60 g masła

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

4 łyżki posiekanego oregano

2 łyżki posiekanej mięty

1/2 papryczki chilli

4-5 łyżek oliwy z oliwek

1/2 cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wlej 800 ml zimnej wody do garnka. Dodaj zawartość obu saszetek Kaszotto Borowikowego Winiary, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 min, od czasu do czasu mieszając.

Posiekaj drobno papryczkę chilli (bez pestki) i wymieszaj z resztę ziół w miseczce. Wlej oliwę z oliwek, pokrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą. Odstaw aby smaki się przegryzły.

Wyjmij steki z lodówki minimum 30-40 min przed smażeniem. Wyłóż z opakowania i odsącz na ręczniku papierowym. Posól po obu stronach. Smaż na rozgrzanej patelni na łyżce oleju około 2 min po obu stronach (medium). Po tym czasie dodaj 40 g masła na patelnię, poczekaj, aż zacznie się pienić a następnie podlewaj steki masłem przez 10-20 sekund. Wyciągnij steki z patelni, przełóż na talerz i odstaw na 1 min aby steki odpoczęły.

Zdejmij garnek z kaszotto z ognia, dodaj 20 g masła, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 5 min.

Kaszotto serwuj ze stekiem, całość polej delikatnie dressingiem ziołowym.

Kaszotto Cukinia i Szpinak z pieczoną cieciorką

Składniki:

1 opakowanie Kaszotto Cukinia i Szpinak Winiary

20 g masła

1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej wcześniej namoczonej i ugotowanej)

2 łyżki oliwy z oliwek

płaska łyżeczka soli morskiej

pół łyżeczki słodkiej papryki

pół łyżeczki wędzonej ostrej papryki

pół łyżeczki mielonego kuminu

świeży szczypiorek

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 st (góra-dół).Cieciorkę starannie opłucz pod bieżącą wodą. Odsącz na sicie, następnie wysyp na ściereczkę i dobrze osusz (im bardziej osuszona tym bardziej zrobi się chrupka). W misce wymieszaj cieciorkę z oliwą i solą. Przełóż na blachę i piecz 25 min regularnie mieszając aby równomiernie się piekła. Po tym czasie wyjmij cieciorkę z pieca, wymieszaj ją z przyprawami i włóż z powrotem do piekarnika na 5 min. Wyłącz piekarnik ale pozostaw w nim cieciorkę, aż ostygnie. Jeśli się spieszysz wyciągnij cieciorkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Wlej 700 ml zimnej wody do garnka. Dodaj zawartość obu saszetek Kaszotto Winiary, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min, od czasu do czasu mieszając.

Zdejmij garnek z kaszotto z ognia, dodaj 20 g masła, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 5 min.

Serwuj Kaszotto cukinia i szpinak z pieczoną cieciorką. Na koniec (opcjonalnie) możesz posypać świeżym posiekanym szczypiorkiem.

Kaszotto Jarmużowe z filetem z pstrąga i masłem palonym

Składniki:

1 opakowanie Kaszotto Jarmuż i Czosnek Winiary

2 filety z pstrąga (oczyszczone z ości)

łyżka oleju

50 g masła

1 cytryna

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Zrób palone masło. Na patelni gotuj masło na małym ogniu. Podczas gotowania tłuszcz oddziela się od mlecznej masy która naturalnie opada na dno i karmelizuje się. Na tym etapie, zdejmij patelnię z ognia. Poczujesz przyjemny i charakterystyczny zapach orzechów laskowych. Garnek z masłem odstaw na bok.

Obierz cytrynę ze skóry i wytnij fileciki z cytryny – sam miąższ bez błonek. Pokrój je w kosteczkę.

Wlej 800 ml zimnej wody do garnka, dodaj kaszę z Kaszotta Winiary i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min, od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie dodaj zawartość saszetki z sosem, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min, od czasu do czasu mieszając.

Zdejmij garnek z ognia, dodaj 20 g miękkiego masła, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 5 min.

W między czasie, na rozgrzanej patelni na oleju smaż filety od strony skóry aż będą złote i chrupkie. Dopraw solą. Dodaj 30 g masła, poczekaj, aż zacznie pienić i następnie odwróć filety. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw. Po 1 min wyciągnij filety.

Serwuj kaszotto z filetami pstrąga. Polej filety palonym masłem. Dodaj kosteczki cytryny i posiekanej natki pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości