Przepisy kulinarne

Domowe lody truskawkowe. Przepisy, porady

Przepisy kulinarne

E+Visual Art Agency/Getty Images

Lody to ulubiony deser wielu osób, które jedzą je przez cały rok, nie tylko latem. Wśród owocowych smaków dominują lody truskawkowe, które można także przygotować w domu. Domowe, samodzielnie wykonane lody cieszą jeszcze bardziej, zarówno dorosłych, jak i najmłodszych członków rodziny. Takie lody można zrobić w prosty sposób, nawet jeśli nie posiadasz maszynki do lodów.

Przygotowując samodzielnie lody, masz pewność, że używasz jedynie składników wysokiej jakości, dlatego deser będzie nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Domowe lody truskawkowe będą pozbawione konserwantów, aromatów i barwników, będą tańsze od gotowych deserów. Możesz dowolnie łączyć składniki, tworząc lody z mniejszą ilością cukru lub mniej tłustą śmietaną.

Lody truskawkowe domowej roboty

Lody truskawkowe można przygotować, wykorzystując jogurt naturalny zamiast tradycyjnie używanej śmietany. Nie są także potrzebne jajka i nie ma konieczności ubijania składników. Jak zrobić lody truskawkowe?

Składniki na lody truskawkowe (na 4 porcje):

  • 330 g jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 100 ml schłodzonego mleczka skondensowanego,
  • 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych).

Jak przygotować lody truskawkowe?

  1. 1Truskawki zmiksuj, aby powstał mus.
  2. 2Jogurt przełóż do miski, dodaj skondensowane, dobrze schłodzone mleko i mus truskawkowy. Wymieszaj dokładnie składniki.
  3. 3Przygotowaną masę wstaw do zamrażarki na kilka godzin, co pół godziny mieszaj, aby nie wytworzyły się kryształki lodu.

Możesz też wypróbować inny sposób na przygotowanie smacznych lodów truskawkowych, na których wykonanie potrzebujesz zaledwie 15 minut.

Składniki na szybkie lody truskawkowe (na 2 l lodów):

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36%,
  • 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • 500 g truskawek,
  • cukier do smaku.

Jak przygotować szybkie lody truskawkowe?

  1. 1Umyj truskawki, usuń szypułki.
  2. 2Do miski przełóż jogurt naturalny i truskawki, dokładnie zmiksuj. Dodaj cukier do smaku.
  3. 3Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i dodaj do niej mus truskawkowy. Delikatnie wymieszaj.

4. Masę lodową przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Co pół godziny przemieszaj, aby nie wytworzyły się kryształki lodu.

Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i chcesz zrobić domowe lody truskawkowe bez jajek z serkiem mascarpone wypróbuj poniższy przepis.

Składniki na truskawkowe lody bez jajek (na 1400 ml lodów):

  • 500 g truskawek,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 300 g śmietanki 30%,
  • 70 g cukru.

Jak przygotować lody truskawkowe bez jajek?

  1. 1Umyj truskawki i usuń szypułki. Przełóż je do rondelka i wsyp 2 łyżki cukru.
  2. 2Podsmażaj truskawki przez około 5 minut. Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki.
  3. 3Do pojemnika przełóż śmietankę, serek, 3 łyżki cukru i wstaw do lodówki do schłodzenia.
  4. 4Wyjmij pojemnik z lodówki i zacznij ubijać krem (około 2 minuty).
  5. 5Krem przełóż do miseczki, dodaj truskawki wraz z sokiem. Wymieszaj wszystkie składniki.
  6. 6Przełóż masę do pojemnika i włóż do zamrażalnika. Po 6 godzinach możesz je porcjować na gałki, jeśli włożysz lody do mniejszych pojemniczków, będą gotowe po 2 godzinach.

Czy można zrobić tradycyjne lody truskawkowe w domu?

Tradycyjne lody truskawkowe powstają na bazie żółtek ubitych z cukrem, wymieszanych z mlekiem i śmietanką. Mają wspaniałą kremową konsystencję, są gęste i smakują świeżymi truskawkami. Jak zrobić lody truskawkowe w domu?

Składniki na tradycyjne lody truskawkowe (na 1 l lodów):

  • 4 żółtka,
  • 20 g mleka w proszku,
  • 570 ml mleka,
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 180 g drobnego cukru,
  • 100 g truskawek,
  • 10 g cukru wanilinowego.

Jak przygotować tradycyjne lody truskawkowe?

  1. 1Przygotuj mus truskawkowy. Truskawki zasyp cukrem pudrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ na 10 minut. Ostudź i zmiksuj na gładką masę.
  2. 2Żółtka ubij z cukrem (90 g). Mleko wymieszaj ze śmietanką.
  3. 3Mleko w proszku połącz z 90 g cukru, następnie dodaj do mleka ze śmietanką i zagotuj, cały czas mieszając.
  4. 4Gorące mleko ze śmietanką wlewaj powoli do żółtek, mieszając.
  5. 5W garnku zagotuj wodę, postaw na nim miskę z żółtkami i mlekiem. Mieszaj i podgrzewaj, aż masa osiągnie temperaturę 88℃.
  6. 6Przygotuj dużą miskę z zimną wodą i wstaw tam masę z żółtek i mleka. Schładzaj, nie przestając mieszać.
  7. 7Do schłodzonej bazy śmietankowej dodaj mus truskawkowy i wymieszaj. Odstaw, aby wystygła.
  8. 8Wstaw masę do lodówki na noc, następnie przełóż do pojemnika i wstaw do całkowitego zamrożenia. Możesz zamrażać w maszynce do lodów.

Proste lody truskawkowe możesz przygotować w niecałą godzinę, korzystając z kilku składników. Najważniejsze są jednak truskawki, dlatego najlepiej, jeśli są świeże.

Składniki na domowe lody truskawkowe (na około 1 l lodów):

  • 6 jajek,
  • ½ szklanki cukru,
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 500 g truskawek.

Jak przygotować domowe lody truskawkowe?

  1. 1Jajka umyj, przelej wrzątkiem.
  2. 2Białka ubij na sztywną pianę, żółtka z cukrem na jednolitą masę.
  3. 3Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
  4. 4Truskawki umyj, pozbaw szypułek, zmiksuj.
  5. 5Śmietankę wymieszaj z białkami i żółtkami. Połowę masy wlej do foremki, drugą połowę połącz z musem truskawkowym. Obie masy delikatnie wymieszaj.
  6. 6Wstaw do zamrażarki na 6 godzin.

Możesz też przygotować lody truskawkowe z blendera, do których dodasz odrobinę alkoholu. Taki deser na pewno przypadnie do gustu dorosłym wielbicielom lodów. Potrzebujesz kilku składników.

Składniki na lody truskawkowe z blendera (na 5–6 porcji):

  • 150 g cukru,
  • 450 g truskawek,
  • 240 g śmietany kwaśnej,
  • 250 ml śmietany słodkiej 36%,
  • 1 łyżka wódki lub innego alkoholu.

Jak przygotować lody truskawkowe z blendera?

  1. 1Truskawki pokrój na plasterki, zasyp cukrem, wlej alkohol. Zamieszaj, odstaw na godzinę, mieszając co jakiś czas.
  2. 2Zmiksuj truskawki, następnie dodaj obie śmietany i ponownie zmiksuj.
  3. 3Wstaw masę do lodówki na godzinę, potem przełóż do maszyny do lodów. Jeśli nie masz maszyny, przełóż lody do pojemnika, wstaw do zamrażalnika i mieszaj co 30–40 minut.

Zobacz też:

Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami

Pancakes – inna wersja naleśników. Dodatki do pankejków

Jak zrobić idealną bitą śmietanę? Andrzej Polan zdradza sprawdzony przepis

Zobacz wideo: Domowe lody i sorbety

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: E+

Pozostałe wiadomości