Przepisy kulinarne

Wyjątkowe przepisy Marietty Mareckiej na dania z serami

Przepisy kulinarne

Źródło:
Marietta Marecka
Świat kolorów nabiera z kawałkiem pysznego sera

Leniwe letnie przedpołudnia najczęściej przywodzą na myśl błogie lenistwo i czas spędzany na urlopie. Wrażenia te warto spotęgować przygotowując posiłek nawiązujący do wakacyjnych wyjazdów. W kuchni Dzień Dobry TVN Marietta Marecka przygotowała pyszne dania z serem w roli głównej.

Focaccia z mozzarellą Apetina, szparagami i rzodkiewką

  • 200 g semoliny
  • 2 op. suszonych drożdży każde po 7 g
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ok. 650 ml ciepłej wody
  • kopiasta łyżka soli
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 3-4 łyżki dobrej oliwy
  • pęczek szparagów
  • 200 g mozzarella Apetina wiórki
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • kilka gałązek bazylii

Sposób przygotowania:

W 250 ml ciepłej wody rozpuszczamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 15 minut aż zaczyn podrośnie. Mąkę przesypujemy do dzieży miksera, dodajemy sól, rozmaryn, wlewamy pozostałą wodę i podrośnięty zaczyn, dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut, najlepiej hakiem. Następnie przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na 4-6 części i rozwałkowujemy lub rozciągamy na długi, owalny placek. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce łączymy przeciśniety przez praskę czosnek wraz z 4-5 łyżkami oliwy. Szparagi kroimy na cienkie paski najlepiej obieraczką do warzyw, a rzodkiewki w plasterki lub ćwiartki. Skrapiamy placki drożdżowe oliwą z czosnkiem obsypujemy wiórkami mozzarelli i wstawiamy do pieca nagrzanego do 240 stopni. Po ok. 5 minutach na wierzchu placka rozkładamy cienkie paski szparagów i rzodkiewkę, dopiekamy kolejne 5 minut. Ozdabiamy bazylią, skrapiamy lekko oliwą i serwujemy.

Focaccia z mozzarellą Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Pieczone bataty z serkiem śródziemnomorskim Apetina z granatem i kremem z awokado

  • 1 op. Apetina serek śródziemnomorski w kostkach 200 g
  • granat
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • pęczek kolendry
  • awokado
  • jalapeno (marynowane lub świeże)
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • świeże oregano

Sposób przygotowania:

Bataty myjemy i podgotowujemy ok. 20 minut, w całości. Następnie przecinamy je na pół, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piecza nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut aż się ładnie przyrumienią. Miękkie awokado przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy sól, sok z cytryny, drobno pokrojone jalapeno i poszatkowany pęczek kolendry. Mieszamy i odstawiamy. Na upieczone bataty kładziemy czubatą łyżkę kremu z awokado, kostki serka śródziemnomorskiego Apetina i całość dekorujemy kulkami granatu i listkami oregano. Serwujemy od razu.

Pieczone bataty Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Vege tatar z truskawek ze Snack z Chilli i Mango Apetina z kwiatami nasturcji

  • 600 g truskawek
  • świeża mięta, kolendra, szałwia, oregano
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
  • czubata łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 1 op. Snack z Chili i Mango Apetina
  • świeże kwiaty nasturcji do dekoracji
  • rukola

Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy w grubsze, ukośne kromki i przypiekamy je delikatnie na patelni z oliwą aż będą rumiane. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy w zgrabną kosteczkę. Zioła szatkujemy drobno i dodajemy do truskawek. Całość przyprawiamy odrobiną soli i drobno poszatkowanym pieprzem. Skrapiamy kilkoma kroplami octu wymieszanego z miodem i oliwą. Kostki Snack z Chili i Mango kroimy w mniejszą kosteczkę, dorzucamy do truskawek. Mieszamy całość delikatnie i odstawiamy do schłodzenia. Na grzankach układamy listki rukoli, porządną porcję tatara, dekorujemy nasturcją i serwujemy.

Tatar z truskawek Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Źródło: Marietta Marecka

Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości