Przepisy kulinarne

Dżem z borówek amerykańskich. Jak go przygotować?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
iStockphotoBrianAJackson/Getty Images

Borówki amerykańskie zaliczane są jednych z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Doskonale nadają się do ciasta, placków czy owsianki. Można z nich przygotować także dżem. Jak się do tego zabrać?

Borówki amerykańskie - jakie mają wartości odżywcze?

Borówki amerykańskie są bogate w witaminę C, która nie tylko wzmacnia odporność, ale także uszczelnia naczynia krwionośne. Borówki zawierają także sporo witaminy A, która ma korzystny wpływ na wzrok i skórę oraz witaminę K - odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi. Owoce są doskonałym źródłem witamin grupy B oraz kwasu foliowego.

Po borówki warto sięgnąć także ze względu na sporą zawartość potasu, fosforu, cynku, miedzi , żelaza czy magnezu. Owoce są bogate również w fitoestrogeny, które wykazują działanie przeciwnowotworowej. Podobne właściwości mają antocyjany. To właśnie im borówka amerykańska zawdzięcza swój kolor.

Na tym jednak nie koniec. Badania pokazują, że zawarte w borówkach substancje wspomagają regenerację wątroby, zwalczają groźne dla nas bakterie, a także oczyszczają organizm z toksyn.

Dżem z borówek - przepisy

  • 1 kg borówek amerykańskich;
  • 250 g cukru;
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Dokładnie umyte borówki amerykańskie wkładamy do miski i zasypujemy cukrem. Następnie delikatnie rozgniatamy widelcem i odstawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie owoce przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby dżem się nie przypalił. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy dżem do wystygnięcia. Jeśli po ostudzeniu masa będzie gęsta można zacząć przekładać ją do słoiczków. W sytuacji, gdy dżem jest zbyt rzadki, należy go gotować jeszcze przez 30 minut. Dżem nie wymaga pasteryzacji.

Dżem z borówek bez cukru

  • 1,5 kg borówki amerykańskiej;
  • 300 g erytrytolu lub ksylitolu;
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii;
  • 25 g pektyny;
  • 250 ml świeżego soku jabłkowego;
  • sok z 1 limonki.

Umyte borówki przekładamy do garnka, zalewamy sokiem jabłkowym i gotujemy. Pektyny łączymy ze 100 g erytrytolu oraz stewią. Masę przekładamy do owoców, dokładanie mieszamy i gotujemy przez 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę erytrytolu i przez chwilę gotujemy. Na samym końcu dodajemy sok z limonki. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Domowe dżemy i marmolady

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości