Przepisy kulinarne

Andrzejkowe przekąski Jaśka Kuronia. Tymi daniami umilisz każdą zabawę

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Jasiek Kuroń
Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN

Już dzisiaj Andrzejki, a wraz z nimi andrzejkowe przekąski od naszego kucharza - Jaśka Kuronia. Proste, szybkie i przede wszystkim pyszne! Sprawdź jego przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN na aż 6 dań, które przygotujesz w kilka chwil. 

Bułeczki faszerowane na ciepło - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 kajzerek
  • 3 jajka
  • 200 g startego sera typu cheddar
  • szczypiorek
  • gotowana szynka 150 g
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania: Przekrój bułeczki na pół i wydrąż z nich środek. Do miseczki dodaj miąższ, jajka, utarty ser, posiekany szczypiorek i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż farsz do bułeczek i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni. Serwuj na ciepło.

Tatar z łososia i tatar tradycyjny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • łosoś 700 g
  • wołowina ligawa 500 g
  • 2 świeże ogórki
  • 6 szalotek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 słoiczek kaparów
  • 1 słoiczek grzybków marynowanych np. podgrzybki
  • musztarda sarepska 1 słoiczek
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek natki pietruszki i pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 4 jajka
  • oliwa z oliwek
  • małe opakowanie czarnego sezamu
  • bochenek chleba żytniego na zakwasie

Szaszłyki z zakręconego ziemniaka z przyprawami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 8 średnich, podłużnych ziemniaków
  • 10-15 patyczków do szaszłyków
  • papryka czerwona - przyprawa
  • Na sos:
  • papryka chilli - przyprawa
  • sól drobna
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pędzelek do smarowania + miseczka do zrobienia sosu do posmarowania
  • ziemniaków

Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz. Połóż po dwóch stronach ziemniaka patyczki do szaszłyków i ponacinaj ziemniaka pod skosem. Podobną czynność zrób od drugiej strony ziemniaka. Rozciągnij ziemniaka (powinna powstać "harmonijka") i nabij na patyczki. Posmaruj olejem z przyprawami. Piecz w piekarniku z termoobiegiem e temperaturze 180 stopni.

Ziemniaki miażdżone zapiekane z masłem i czosnkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kilkanaście małych ziemniaczków (ugotowanych)
  • 100 g masła
  • 70 g startego sera gouda
  • 200 g szynki gotowanej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka zmiażdż spodem szklanki. Posmaruj sosem rozpuszczonego masła, utartego sera, opcjonalnie - przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu. Serwuj z sosem tatarskim.

Sos tatarski - składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka marynowanych grzybków
  • 1 pęczek koperku
  • sól,pieprz

Do miseczki dodaj jogurt. Pokrój w kosteczkę ogórka, cebulę i grzybki. Dodaj do jogurtu. Dosól i dopieprz do smaku.

Szaszłyk z kiełbasy i ciasta francuskiego - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kiełbasa jałowcowa 500 g
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 patyczków do szaszłyków

Sposób przygotowania: Pokrój kiełbasę w plasterki o grubości około 1 cm. Ciasto francuskie pokrój w paski o grubości około 1 cm. Nabij 2 paski ciasta francuskiego na patyczek, każdy pasek w inną stronę. Nabij plasterek kiełbasy i owiń ciastem po bokach. Czynność powtarzaj kilkukrotnie, aż uzyskasz piękny szaszłyk z plastrów kiełbasy owiniętych ciastem francuskim. Rozgrzej piekarnik do 180 -190 stopni i piecz przez 15 minut na papierze do pieczenia. Serwuj na ciepło lub zimno z ulubionymi sosami.

Crema catalana - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 2 pomarańcze - skórka
  • 1 cytryna - skórka
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków

Sposób przygotowania: Ubij żółtka z cukrem do białości. Podgrzej mleko ze skórkami owoców i cynamonem. Dodaj skrobię do mleka. przecedź mleko, aby odsączyć stałe składniki I do ciepłego mleka wlej żółtka szybko i energicznie mieszając. Wlej do foremek i odstaw do lodówki przykryte folią do schłodzenia.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Jasiek Kuroń

Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości