Przepisy kulinarne

Przed wielkim obżarstwem...

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Święta już tuż, tuż dlatego też nasz kucharz Joseph Seeletso zaproponował dziś widzom przepisy na dania lżejsze pozwalające dobrze przygotować się do wielkiego świątecznego obżarstwa.

Sałatka z brokułami i bekonem

Składniki:

1 brokuł podzielony na różyczki i zblanszowany

2 łyżki rodzynek

2 łyżki pestek słonecznika

200 g. plastrów bekonu

dressing:

100 ml. śmietany lekkiej

50 g. posiekanego szczypiorku

sok z cytryny

Przygotowanie:

Upiecz plastry bekonu w piekarniku w 150 st. (powinny być chrupiące po ok. 30 minutach). W misce wymieszaj brokuły z rodzynkami, slonecznikiem i bekonem. W oddzielnej miseczce wymieszaj składniki dressingu i polej nim sałatkę.

Marynowany kurczak z warzywami

Składniki:

200 g. piersi z kurczaka

2 łyżki sosu ostrygowego

2 jajka

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 czerwona cebula

1 łyżka oliwek

2 łyżki soku z limonki

1 marchewka pokrojona w plasterki i zblanszowana

1 seler pokrojony w plasterki i zblanszowany

sól, pieprz

100 ml. oleju

Przygotowanie:

W misce ubij jajka z sosem ostrygowym i mąką kukurydzianą. Dodaj kurczaka i marynuj 30 minut. Rozgrzej olej w patelni i usmaż na nim kurczaka (po 8-10 minut z każdej strony). Odsącz na papierowym ręczniku. Wymieszaj w dużej misce pozostałe składniki i podawaj z kurczakiem.

Sałatka z kaczki i bananów

Składniki:

4 piersi kaczki

4 czerwone papryki (upieczone, pozbawione pestek i pokrojone w paski)

200 g. ugotowanego makaronu

4 banany

50 ml. octu balsamicznego

50 ml. oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Dopraw kaczkę solą i pieprzem, podsmaż na patelni, zaczynając od strony skóry. Smaż 10 minut, aż kaczka będzie złota. W razie potrzeby, dopiecz kaczkę w piekarniku. Pokrój w plastry. W misce wymieszaj banany pokrojone w plasterki, paprykę, oliwę, ocet i makaron. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z kaczką.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości