Materiał promocyjny

Prezydenckie specjały

Kucharze z restauracji Nowa La Boheme przygotowali w studiu Dzień Dobry TVN trzy potrawy, które będą serwować podczas prezydenckiej gali.

Przystawka gorąca:

Pachnący pasztet z sarny pieczony w cieście maślanym z konfiturą z borówek

Składniki:

80 g udźca z sarny

20 g schabu cielęcego

1 jajko

20 g cebuli, marchwi i pietruszki

czerwone wino

owoce jałowca

majeranek

czosnek

10 g borówek

50 g ciast maślanego

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso udusić z warzywami i ziołami, zmielić, piec w cieście maślanym 15-20 min. w temp. 190 st. C. Podawać w borówkami.

Danie główne:

Kaczka pieczona z jabłkami, modrą kapustą i sosem z szarej renety z dodatkiem krupniku

Składniki:

1,5 kaczki barbarie

2 jabłka „Szara reneta”

100 g kapusty czerwonej

20 g orzecha włoskiego

20 g rodzynków

czerwone wino

krupnik

białe wino

1 pomarańcza

Majeranek, czosnek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Marynujemy kaczkę w majeranku i czosnku, nadziewamy pomarańczą oraz jabłkami z czerwonym winem. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 2 godziny. Podajemy bez kości z kapusta i jabłkami z krupnikiem.

Deser:

Kremówka z malinami

100 g ciasta francuskiego

50 g malin

1 marakuja

10 g mąki

20 ml mleka

20 ml śmietany 36%

laska wanilii

2 żółtka

30 g cukru

10 g cukru pudru

mięta

Przygotowanie:

Upieczone, cienkie plastry ciasta przekładamy kremem waniliowym i malinami. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem z marakui.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości