Przepisy kulinarne

Prawosławna Wigilia

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Święta Bożego Narodzenia mamy już za sobą, ale w Polsce, w rejonach zamieszkanych przez prawosławnych chrześcijan trwa przedświąteczna atmosfera. 6 stycznia, według kalendarza juliańskiego, wyznawcy prawosławia obchodzą wigilię Świąt Bożego Narodzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Miszę Hairulina.

Zupa rybna

Składniki:

1,5 kg karpia

2 liście laurowe

1 cebula

2 marchwie średniej wielkości

1 łyżka masła

2 łyżki oleju

sól i pieprz

Przygotowanie:

Karpia pokroić na kawałki średniej wielkości. Cebulę pokroić. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Wrzucić karpia do gotującej się wody i poczekać kilkanaście minut. Potem dodać resztę składników i gotować na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pierogi ruskie

Nadzienie:

2 kg kapusty słodkiej

0,5 kg marchwi

2 łyżki masła

sól

Ciasto:

1/4 kostki drożdży

1 szklanka mleka

mąka (ile się zamiesza, by do rąk się nie kleiła - ok. 1 kg)

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Drobno pokroić kapustę. Zetrzeć na tarce marchew. Oba składniki podsmażyć na patelni. Na patelni roztopić wcześniej masło. Doprawić do smaku solą. Ciasto zagnieść.

Łazanki w zupie grzybowej

ciasto na makaron:

4 jaja

mąka (ile się zamiesza)

Zupa:

80 g grzybów suszonych - prawdziwki albo podgrzybki

2 marchwie

1 cebula

liść laurowy

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ciasto zagnieść. Grzyby zagotować i dodać do nich drobno pokrojoną cebulę. Do zupy wrzucić jeden liść laurowy i doprawić solą oraz pieprzem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości