Przepisy kulinarne

Poznańskie babki robią w kuchni karnawał

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W naszej kuchni karnawał, za sprawą Beaty Kartowicz i jej córki Anny, które tym razem przygotowały m.in.: babeczki z sałatką krabową, szaszłyki z kurczaka, kotleciki brokułowe, morele faszerowane kremem z setka mascarpone, pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Skorzystajcie z ich przepisów i przygotujcie te proste i smaczne potrawy!

Babeczki z sałatką krabową

Składniki na babeczki (30 sztuk):

3 szklanki mąki

250 g masła

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

5 żółtek

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim foremki do babeczek. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut.

Składniki:

paluszkiem krabowe (4 x 250 g)

8 jajek gotowanych

2 ogórki zielone

1 duży pęczek koperku

300 ml majonezu

500 ml jogurtu naturalnego

sól

cukier

pieprz

sok z cytryny do smaku

Paluszki krabowe pokroić wg uznania w plasterki lub w paski. Ogórki pokroić w kostkę lub paseczki, jajka w kostkę, a koperek drobno posiekać. Majonez połączyć z jogurtem i przyprawić solą, cukrem oraz pieprzem. Dodać sok z cytryny dla smaku. Wymieszać. Nałożyć do upieczonych i ostudzonych babeczek i udekorować.

Składniki do marynaty na 4 filtry z kurczaka:

oliwa z pestek winogron

skórka otarta z cytryny

sól

pieprz

mięta

słodka papryka

sok z cytryny

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka miodu

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą

Przygotowanie:

Filety z kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie nakładamy na patyki mięso i smażymy na patelni grillowej. Podajemy z zimnymi sosami lub dipami.

Składniki:

4 kg brokułów (może być mrożony)

4 jajka

100 g mąki pszennej

50 g parmezanu lub innego twardego sera żółtego

bułka tarta do panierowania

sól

pieprz

gałka muszkatołowa do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Brokuły kroimy drobno, dodajemy jajka, mąkę i parmezan. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Łyżką wyrabiamy masę. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Możemy podawać je z dipem śmietanowo - szczypiorkowym lub pomidorową salsą.

Składniki do marynaty na 1,5 kg skrzydełek z kurczaka:

120 ml oliwy z oliwek

50 g ketchupu

pól łyżeczki posiekanego czosnku

sól

słodka papryka

miód

cynamon

papryczka chilli do smaku

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotować marynatę. Skrzydełka umyć i podzielić na części. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 25 - 30 minut. Podawać z sosami zimnymi, np. czosnkowym, musztardowym lub jogurtowym.

Składniki:

500 g moreli suszonych

700 ml gorącej wody

skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny

120 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

sok z pomarańczy dla smaku

2 łyżki drobni posiekanych pistacji

Przygotowanie:

Morele zalać gorącą wodą. Po godzinie odcedzić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, skórką z pomarańczy i cytryny oraz sokami. Wymieszać. Naciąć morele,do środka włożyć krem z serka mascarpone i posypać pistacjami.

Składniki:

4 sztuki gotowego ciasta francuskiego

1,5 kg liści szpinaku

100 g masła

150 g cebuli

4 ząbki czosnku

150 g suszonych pomidorów

500 g półtłustego twarogu

Sól

pieprz

sos Worcester

gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty lub wykrawamy kółka. Po środku nakładamy farsz, sklejamy brzegi. Całość smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza na 15 minut.

Składniki:

4 sztuki gotowego ciasta francuskiego

1 żółtko

konfitura dyniowo-pomarańczowa

cukier puder lub lukier

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Pośrodku każdego położyć konfiturę. Złożyć, posmarować żółtkiem i piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Składniki:

15 sztuk małych bułeczki pszennych

750 g mięsa wołowego

Sól

Pieprz

papryka słodka

majeranek

szczypiorek do smaku

sałata

ogórek

cebula czerwona

200 g jogurtu

2 ząbki czosnku

100 g majonezu

Przygotowanie:

Mięso wołowe (najlepiej kark wołowy) drobni siekamy lub mielimy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, wyrabiamy masę mięsną. Formujemy 15 małych burgerów i smażymy. Przekrawamy bułeczkę, którą wcześniej możemy podgrzać w piekarniku, smarujemy sosem czosnkowym lub innym i wkładamy do burgera. Dodajemy dodatki wedle upodobań i smaków.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości