Uczestniczka Masterchefa Ania Kawa-Kułyk przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN nietypowe francuskie dania: łososia w sosie vierge, Poulet Marengo oraz galette ze śliwkami, gruszką i kardamonem. Macie ochotę? Łosoś w sosie vierge
Składniki:
15 ml oliwy z oliwek
Sok z 2 cytryn
1 łyżeczka cukru pudru
Sól, pieprz
4 szalotki
Pęczek szczypiorku
2 pomidory
4 listki bazylii
Nasiona kopru włoskiego
Olej lub masło do smażenia
400 g filetów z łososia ze skórą
Pieprz w całości rozgnieciony w moździerzu
Sól
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i usuwamy nasiona.
Wszystkie składniki na sos kroimy w małą kosteczkę i mieszamy ze sobą.
Łososia z jednej strony obtaczamy pieprzem i solimy.
Smażymy od strony skóry ok 10-15 min.
Poulet Marengo
Składniki:
1,2 kg udek z kurczaka
75 g masła
4 szalotki
2 marchewki
1 łyżka mąki
50 g koncentratu z pomidorów lub puszka pomidorów w całości
30 ml białego wytrawnego wina
30 ml wody
2 ząbki czosnku
125 g małych pieczarek
1 bukiecik garni: liść laurowy, świeża pietruszka , tymianek, jedna warstwa pora (sznurek do związania)
Sól, pieprz
400 g ryżu
Parę nitek szafranu
Przygotowanie:
Podzielić udka na 2 części i obsmażyć dokładnie na patelni.
Ściągnąć mięso i na tej samej patelni obsmażyć troszkę cebulkę i pieczarki.
Pieczarki wyciągnąć i dorzucić kurczaka z powrotem.
Dodać pokrojoną w talarki marchew, czosnek i posypać mąką.
Gdy ta będzie złota, dodać koncentrat z pomidorów, bukiecik garni, wino raz wodę.
Dusić pod przykryciem ok 90 min. na wolnym ogniu.
Po tym czasie dorzucić pieczarki i gotować jeszcze 15 min.
Podawać z ugotowanym ryżem
Galette ze śliwkami, gruszką i kardamonem
Ciasto
Składniki:
2 szkl. mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
Skórka z jednej pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
3/4 szklanki masła - zimne i pokrojone w drobną kostkę
6 łyżek zimnej wody
Przygotowanie:
Połączyć szybko wszystkie składniki i schłodzić przez godzinkę w lodówce
Glazura do posmarowania ciasta
Składniki:
1 jajko
1 łyżka mleka
2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Razem wszystko mieszać.
Nadzienie z gruszką i kardamonem
Składniki:
2 gruszki
Szczypta kardamonu
3 łyżki miodu
1/2 szkl. zmielonych migdałów
Przygotowanie:
Gruszki pokroić w plastry.
Na wycięty okrąg z ciasta nałożyć zmielone migdały, pokrojone gruszki w plastry, doprawić kardamonem i polać miodem zostawiając brzegi, które należy zawinąć do środka.
Posmarować je glazurą z jajka, mleka i cukru pudru.
Zapiekać 30 min., aż ciasto zbrązowieje.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"