Przepisy kulinarne

Potrawy z suszonych grzybów i maku

Przepisy kulinarne

W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało dziś, za sprawą mistrza Andrzeja Polana, suszonymi grzybami i makiem. Polecamy przepisy Andrzeja, bo mogą Was zainspirować do przygotowania na Wigilę niby tych samych, a jednak smakujących trochę inaczej potraw. Co powiecie na gulasz z suszonych grzybów z kapustą włoską, paluchy drożdżowe z makiem, pieczone uszka z kaszą gryczaną i kokardki z ciasta z grzybami?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Gulasz z suszonych grzybów z kapustą włoską

Składniki:

przyprawa do potraw

olej rzepakowy do smażenia

100 g suszonych grzybów

owoc jałowca

1 kapusta włoska

4 cebule

Przygotowanie:

Grzyby płuczemy i zalewamy wodą, odstawiamy. Cebulę, kapustę kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, przesmażamy cebulę i sparzoną lekko kapustę. Dodaję namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Doprawiamy przyprawą do potraw i rozgniecionym jałowcem. Dusze do miękkości. Gulasz podajemy z paluchami drożdżowymi.

Paluchy drożdżowe z makiem

Składniki:

przyprawa do potraw

40 g cukru

1 kg mąki

75 g drożdży

200 ml oleju

150 ml oleju

300 ml wody

1 jajko

Przygotowanie:

Z w/w składników i przesianej przyprawy do potraw Kucharek przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w cienkie paski, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.

Pieczone uszka z grzybami i kaszą gryczaną

Ciasto:

przyprawa do potraw

40 g cukru

1 kg mąki

75 g drożdży

200 ml oleju

150 ml oleju

300 ml wody

1 jajko

Składniki farszu:

przyprawa do potraw

olej rzepakowy do smażenia

200 g suszonych grzybów

100 g kaszy gryczanej

4 cebule

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy. Po 30 min. Zagotowujemy, doprawiamy przyprawą do potraw Kucharek i gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Do gotujących się grzybów dodajemy kaszę i gotujemy razem. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju rzepakowym. Grzyby oraz cebulę szatkujemy na drobno lub mielimy w maszynce do mięsa. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko jak na makaron, kroimy w kwadraty, kładziemy porcję farszu i sklejamy uszka. Pieczemy w temp. 170 stopni, posmarowane wcześniej roztrzepanym jajkiem.

Kokardki z ciasta z grzybami

Ciasto:

4 łyżki gęstej śmietany

przyprawa do potraw

20 g drożdży

400 g mąki

200 g mąki

2 jajka

Z w/w składników i przesianej przyprawy do potraw przygotowujemy ciasto, jak ciasto kruche.

100 g suszonych grzybów

2 łyżki bułki tartej

olej rzepakowy

2 cebule

1 jajko

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy wodą odstawiamy i następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do potraw. Miękkie siekamy, łączymy z żółtkiem, bułką tartą. Doprawiamy jeszcze przyprawą do potraw Kucharek. Ciasto rozwałkowujemy układamy farsz, zwijamy jak strucle i kroimy w dwucentymetrowe paski. Pieczemy uprzednio smarując białkiem. Temp. 170 stopni około 20 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości