Przepisy kulinarne

Potrawy z najlepszej restauracji świata

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Marysia Przybyszewska była na stażu w najlepszej restauracji na świecie. Potrawy w tej restauracji wyglądają jak futurystyczne obrazy, w karcie najlepsza nordycka kuchnia, wnętrze urządzone w skandynawskim stylu. Ta restauracja została wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, a w tym roku po raz czwarty została uznana za najlepszą restaurację na świecie. Można tam zjeść renifera, glony i owady. W naszej kuchni Marysia postawiła na bardziej tradycyjne dania.

KISIEL Z ROKITNIKIEM I JABŁKAMI

Składniki:

4 łyżki soku z rokitnika

2 szklanki zimnej wody

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

jabłko

Przygotowanie;

Do rondelka wkładamy jabłka i wlewam sok z rokitnika, zalewamy wodą (1.5 szklanki), dodajemy cukier i gotuję. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w pozostałej wodzie i dodajemy do wrzących owoców. Zestawiamy z ognia i studzę.

AEBLESKIVER

Składniki:

160 g mąki

24 g cukru

150 ml śmietany 30%

40 g żółtek

150 g białek

74 g masła

dżem z pigwy

1 gruszka

Przygotowanie:

Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, masło rozpuszczamy w rondelku. Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do niej masło, mieszamy energicznie drewnianą łyżką, żółtka łączymy ze śmietaną i dodajemy do ciasta na dwa razy, mieszając energicznie. Następnie powoli dodajemy ubite białka aż do uzyskania płynnego gładkiego ciasta. Ciasto smażymy na specjalnej patelni do aebleskiver, mogę też użyć zwykłej patelni smażąc je jak nasze racuchy. Podajemy z dżemem z pigwy i plastrami gruszek

GRAVLAX

Składniki:

1 kg filetu z łososia

3 duże buraki

120 g cukru

120 g soli

1 pęczek kopru

1 cytryna do podania

150 g gęstej śmietany

sok z cytryny

koperek

kalarepka, liście sałaty rzymskiej

marchew, cebula biała

Przygotowanie:

Mieszamy w misce sól, cukier, starte na tarce buraki, koperek, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Rozkładamy folię spożywczą na której kładziemy łososia i dokładnie obkładamy go wcześniej zrobioną marynatą. Ciasno zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na minimum 24 h najlepiej trzymamy łososia w lodówce około 3 dni. Po tym czasie rozwijamy łososia z folii, usuwamy marynatę i osuszamy łososia papierowym ręcznikiem. Tak zapeklowany łosoś nadaję się do spożycia około tydzień. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, siekam koperek. Przekładamy do małych misek. Łososia kroimy w cienkie plastry, podajemy ze śmietaną i koprem oraz świeżym razowym chlebem, plackami ziemniaczanymi lub kruchymi warzywami. Marchew kroimy w cienkie paski, kalarepę w półksiężyce, cebulę w kółka, namaczamy w zimnej wodzie aby skruszały, podajemy na liściach sałaty rzymskiej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości