Materiał promocyjny

Potrawy po tuningu

Szef Kuchni Tomasz Woźniak specjalizuje się - uwaga - tuningowaniu potraw! Dla Was w naszej kuchni przygotował zupę pomidorową, ekspresowy sernik z mango, makaron z krewetkami i chrupiące warzywa z kozim serem.

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Nudle z krewetkami

Składniki:

400 g chińskiego makaronu jajecznego

20 dużych krewetek (ew. mrożonych)

4 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu grzybowego

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki cukru

1 papryka chili

1 cebula

garść grzybów shitake lub pieczarek

garść orzeszków ziemnych

garść kiełków sojowych

garść szpinaku

pęczek cebuli dymki

Przygotowanie:

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek na cienkie plasterki oraz pokrojoną w pióra cebulę. Smaż całość, aż się zeszkli. Wrzuć na patelnię pokrojone na plasterki grzybki i dopraw całość sosem sojowym, grzybowym, cukrem i duś przez 2-3 minuty. Dodaj rozmrożone, osuszone na ręczniku papierowym, obrane krewetki, kiełki sojowe oraz posiekane chili. W tym czasie ugotuj nudle zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzone nudle przełóż na patelnię, wymieszaj ze wszystkimi składnikami, wrzuć posiekane liście szpinaku, orzeszki ziemne i posyp cebulą dymką. Przełóż nudle do miseczek i od razu zajadaj!

Sugestie: Usuń pestki z chili jeśli nie lubisz ostrych potraw. Warzywa powinny pozostać jędrne i chrupkie. Dlatego smażymy metodą stir fry – smażymy i mieszamy. Takie smakują najlepiej.

Chrupiące warzywa z serem kozim

Składniki:

200 ml gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego

100 g sera koziego

4 łodygi selera naciowego

1 pęczek młodych marchewek

1 zielony ogórek

1 ząbek czosnku

sok z 0,5 cytryny

pieprz, sól

Przygotowanie:

Marchew obierz i podgotuj we wrzącej wodzie przez 5 minut. Powinny pozostać chrupiące i jędrne. Seler naciowy umyj i podziel na pół tworząc warzywne paluszki. W misce wymieszaj jogurt z pokruszonym serem kozim, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, sok cytrynowy i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Na półmisku połóż warzywa wraz z miseczką z dipem z sera koziego. Maczasz warzywa w sosie i zajadasz, pycha!

Sugestie: Dodaj mięty do dipu serowego, a będzie totalny odjazd!

Ekspresowy sernik z mango

Składniki:

250 g kremowego twarogu mielonego

100 g cukru pudru

3 łyżki syropu klonowego

1 dojrzałe mango

garść herbatników digestive

skórka cytrynowa

kilka listków mięty

Przygotowanie:

Wymieszaj ser z cukrem pudrem, dodaj pokruszone herbatniki oraz startą skórkę cytrynową i posiekaną miętę. Przełóż gotowy krem do miseczek i podawaj z kawałkami mango. Na koniec polej syropem klonowym i zajadaj. Najlepiej smakuje wcześniej schłodzony w lodówce. Sugestie: Zamiast mango możesz wykorzystać truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie lub inne owoce, na które masz akurat ochotę.

Pomidorówka po tuningu

Składniki:

400 g pomidorów z puszki

3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 cebula, 1 marchew

1 l dowolnego bulionu

garść startego parmezanu

pęczek bazylii

pieprz

sól

Przygotowanie:

Wlej oliwę do garnka i podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zeszkli. Następnie wrzuć obraną i pokrojoną w 1 cm kostkę marchew oraz pomidory z puszki i zalej całość bulionem. Gotuj całość przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie zmiksuj całość na jednolity krem wraz ze startym parmezanem oraz bazylią. Dopraw zupę solą oraz pieprzem tak jak lubisz i podawaj. Do zupy podaj grzanki pieczywa. Zanurzone kawałki pieczywa w kremie pomidorowym smakuję wyśmienicie. Pamiętaj zupę na koniec skropić oliwą.

Sugestie: Jeśli nie masz bulionu, możesz ugotować zupę na wodzie. Będzie równie smakowita.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości