Przepisy kulinarne

Potrawy na bazie kefiru. Nie tylko na kaca

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Okazuje się, że kefir, choć bardzo popularny w Polsce, wcale nie pochodzi z naszego kraju. A skąd? I co znaczy słowo"kefir"? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: orkiszowe placki z kefiru, kefirowy koktajl z mango, pastę z łososia na bazie kefiru oraz pikantnego kurczaka w sosie. Smacznego!

ORKISZOWE PLACKI Z KEFIRU Z MUSEM JAGODOWYM

Składniki:

0,5 litra kefiru

2 jajka

150 g cukru brązowego

400 – 500 g mąki orkiszowej lub razowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

olej do smażenia

Mus jagodowy:

opakowanie mrożonych jagód

10 g cukru pudru

2 łyżki kefiru

Przygotowanie:

Kefir, jajka, cukier, mąkę, sodę oczyszczoną zmiksować na gładką masę i smażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Składniki musu zmiksować w blenderze i polać nimi upieczone placki.

KEFIROWY KOKTAJL Z MANGO Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI I CYNAMONEM

Składniki:

400 ml kefiru

1 dojrzałe mango

2 łyżeczki cukru pudru

szczypta cynamonu

1 limonka

50 g płatków migdałowych

kilka ziarenek granatu do dekoracji

Przygotowanie:

Migdały podprażyć na patelni. Do blendera wrzucić mango i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać kefir oraz cukier puder i miksować dalej. Można dodać kilka kostek lodu. Koktajl przelać do szklanki. Dodać skórkę startą z limonki oraz szczyptę cynamonu. Udekorować migdałami i ziarenkami granatu.

PASTA Z ŁOSOSIA NA BAZIE KEFIRU Z CZARNYMI OLIWKAMI

Składniki:

50 g czerwonej cebuli

200 g łososia wędzonego

200 g sera śmietankowego

30 g schłodzonego kefiru

pół pęczka koperku

szczypta pieprzu czarnego

kilka czarnych oliwek

kilka kromek pieczywa razowego do podania

Przygotowanie:

Do blendera włóż cebulę i zmiksuj na drobniejsze kawałki. Następnie dodaj łososia i dalej miksuj. Następnie dodać koperek, ser i kefir wraz z pieprzem i miksuj na wolniejszych obrotach. Przełóż do miski i udekoruj zielonymi oliwkami.

PIKANTNY KURCZAK W ORIENTALNYM SOSIE Z DODATKIEM KEFIRU

Składniki:

300 g piersi z kurczaka

1 puszka mleka kokosowego

małe opakowanie pieczarek

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

imbir wielkości kciuka

2 łyżki pasty Jalfrezi

szczypta przyprawy 5 smaków

1 łyżka miodu

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 opakowanie makaronu sojowego

1 pęczek kolendry

1 łyżka oleju do podsmażenia

2 papryczki chilli

sok z 1 limonki

kilka łyżek kefiru

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i kroimy na drobne plasterki. Imbir oraz czosnek drobno siekamy. Cebulę i paprykę kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie myjemy, odcinamy ogonki i kroimy kapelusze na 4 części. W woku podsmażamy na łyżce oleju czosnek i imbir. Dodajemy papryczki chilli drobno posiekane. Następnie dodajemy cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy kurczaka wraz z pastą Jalfrezi. Po około 5 minutach dodajemy czerwoną paprykę i jak zmięknie wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy około 5 minut i dodajemy pieczarki. I doprawiamy przyprawą 5 smaków, miodem oraz sokiem z limonki. Na koniec dodajemy pęczek kolendry porwanej na kawałki oraz makaron, który przygotować należy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Podawać gorące.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości