Kiedy za oknem leje się żar z nieba, mało kto ma ochotę stać przy równie gorących "garach". W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał kila sprytnych i szybkich dań, w sam raz na upalne dni.Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Penne z rukolą i oliwkami
Składniki:
400 g makaronu penne
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
1 gałązka rozmarynu
10-15 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki
około 250 g rukolii
sól i pieprz
połówka cytryny
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente. W tym czasie, na oliwek z oliwek, podsmażyć cebulę i czosnek. Jak się zeszklą, dodać posiekaną gałązkę rozmarynu i oliwki. Podsmażyć przez chwilę, dodać rukolę. Podsmażyć około 1 minuty. Dodać odcedzony makaron. Przesmażyć całość około 3-4 minut. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.
Sałatka z marynowanych bakłażanów i rukoli
Składniki:
2 bakłażany, pokrojone na małe kawałki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
garść rodzynek sułtańskich
2 duże garście rukoli
Miodowy sos Vinaigrette
Składniki:
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
100 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia, skropić 2 łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Piec około 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Do słoika włożyć wszystkie składniki i energicznie potrzasnąć. Bakłażany po upieczeniu skropić sosem i posypać rodzynkami. Tuż przed podaniem wymieszać z rukolą.
Sałatka w stylu azjatyckim
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki sosu rybnego
otarta skorka i sok z limonki
1 łyżeczka cukru
4 duże garście mieszanki sałat
garść liści kolendry
0,5 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka
1 mała papryczka chilli, bez nasion, cienko pokrojona
1 ogórek, pokrojony w plasterki
Sposób przygotowania:
Filety ułożyć w garnku, zalać zimną wodą, zagotować. Następnie gotować około 10 minut. Wyjąć z wody i porwać na małe kawałki. Sos rybny wymieszać ze skórką, sokiem z limonki i cukrem. Sałatę i kolendrę ułożyć na czterech talerzach, posypać kawałkami kurczaka, cebulą, papryką i ogórkiem. Polać dresingiem.
Sałatka z truskawkami
Składniki:
2 łyżeczki dżemu truskawkowego
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
200 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
2-3 garście sałaty rzymskiej, drobno porwanej
Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowy wymieszać z octem i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Truskawki wymieszać z sałatą i polać dresingiem
Filety drobiowe z pesto i z rukol
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
sól i pieprz
oliwa z oliwek
2 główki czosnku
Pesto:
Składniki:
garść młodej rukoli
5-6 gałązek pietruszki
3-4 ząbki czosnku
50 g ziaren słonecznika
30 g twardego dojrzewającego sera
oliwa z oliwek
Do podania 2 garście mieszanki sałat
Sposób przygotowania:
Filety natrzeć solą i pieprzem. Skropić oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia. Główki czosnku przekroić na połówki. Ułożyć razem z filetami na blasze. Piec w rozgrzanym piekarniku do 160°C przez 30-40 minut.
Pesto:
Jeśli mamy malakser lub robota kuchennego włożyć wszystkie składniki do ich naczynia i zmiksować, dolać tyle oliwy aby miało konsystencję papki. Jeśli robimy w moździerzu to należy drobno posiekać rukolę, pietruszkę i czosnek. W moździerzu utrzeć ziarna słonecznika. Dodać posiekane składniki i utrzeć, dolewając ciągle oliwę. Na koniec dodać starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Filety wyjąć z piekarnika, pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie. Całość polać pesto.
Chleb bez wyrabiania
Składniki:
20 g drożdży
2 niepełne szklanki letniej wody (około 400 ml)
2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650
0,5 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Sposób przyrządzania:Drożdże rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną chlebową z mąką razową i solą. Dodać wodę i oliwę. Drewnianą łyżką wymieszać energicznie, ciasto będzie się kleiło do łyżki. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrastania w temperaturze pokojowej. Mocno obsypać blat mąką i naoliwioną dłonią wyjąć ciasto na blat. Obsypać mąką i lekko zawinąć do środka. Zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie obsypać jeszcze bardziej ciasto i zagnieść w kulę. Ściereczkę kuchenną obsypać mąką i ułożyć na niej ciasto, obsypać mąką i przykryć drugą ściereczką. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230°C i wstawić żaroodporne naczynie. Po tym czasie wyjąć ostrożnie gorące naczynie i przy pomocy ściereczki przełożyć ciasto do rozgrzanego naczynia (może wyglądać niedbale). Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C, piec kolejne 20 minut. Chleb ostrożnie wyjąć z formy zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"