Przepisy kulinarne

Potrawy dla dzieci. Pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Daria Ładocha, blogerka kulinarna i miłośniczka zdrowego żywienia, a także mama dwójki dzieci, przyznaje że sama ma czasami problem z przygotowaniem posiłków dla swoich pociech. Dlatego postanowiła zainspirować matki do zdrowego gotowania. Skorzystajcie z jej przepisów na: pastę z fasoli do kanapek, szybki krem z marchewki, rybę po grecku, kaszę jaglaną z gruszką i truskawkami.

Pasta z fasoli do kanapek

Składniki:

szklanka ugotowanej, białej fasoli lub z puszki

szczypta majeranku

sól

1 łyżeczka czerwonej papryki w przyprawie

szczypta kminku mielonego

pół łyżeczki pieprzu

2 łyżki pestek słonecznika

2 łyżki pestek dyni

pół szklanki orzechów włoskich

2-3 łyżki oliwy cytrynowej

pół pęczka świeżego koperku

1ogórek kiszony

3 kromki chleba razowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze lub mikserze i zmiksować na pastę. Jeśli będzie zbyt sucha, należy dodać trochę wody. Podawać z chlebem na naturalnym zakwasie.

Zupa dla dzieci - szybki krem z marchewki

Składniki:

3 duże marchewki pokrojone na drobne kawałki

1 cebula drobno posiekana

3 ząbki czosnku drobno posiekane

2 duże pomidory sparzone ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki

1 duży ziemniak pokrojony w drobną kostkę

1 łyżka przecieru pomidorowego

litr wywaru jarzynowego lub szczypta kozieradki

1 łyżka oleju do podsmażenia warzyw

szczypta suszonych pomidorów w przyprawie z bazylią i czosnkiem

zielenina do posypania

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Chwilę podsmażamy i zalewamy wywarem. Dodajemy również suszone pomidory w przyprawie z bazylią i z czosnkiem. Gotujemy około 12 minut. Następnie dorzucamy pomidory i przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 6 minut. Na koniec miksujemy zupę wraz z zieleniną.

Drugie danie - ryba po grecku na parze

Składniki:

700 dag fileta z dorsza

200 g marchewki

200 g cebuli

50 g selera

50 korzenia pietruszki

400 g pomidorów lub pomidorów z puszki

łyżka soli

łyżka pieprzu

200 ml wywaru lub wody

listek laurowy

sok z jednej cytryny

szczypta czerwonej papryki

garść zielonej pietruszki

1 łyżka oleju

2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

Rybę dokładnie myjemy, solimy, pieprzymy i kropimy sokiem z cytryny. Zawijamy w folię i zaczynamy gotować na parze – około 20 minut. Wszystkie warzywa należy zetrzeć na tarce oprócz cebuli.Cebulę drobno siekamy, by nie stracić za dużo soku. Następnie dodajemy oliwę, sól, pieprz,wodę lub wywar, pomidory bez skórki, liść laurowy, cukier, paprykę i dusimy pod przykryciem 25 minut. Po upływie tego czasu ściągamy przykrywkę i gotujemy kolejne 10 minut, by woda odparowała. Następnie rybę przekładamy do półmiska i mieszamy z warzywami. Koniecznie na górze posypujemy zieloną pietruszką.

Śniadanie - kasza jaglana z gruszką i truskawkami

Składniki:

pół szklanki kaszy jaglanej

1 gruszka

szczypta cynamonu

5 dużych truskawek

2 łyżki płatków migdałowych

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy na sitku pod zimną wodą. Migdały prażymy na patelni na słoty kolor. W garnku gotujemy wodę, około jedną szklankę (2:1 woda w stosunku do kaszy). Do gotującej się wody wrzucam kasze jaglaną. W tym czasie obieramy gruszkę i trzemy na tarce o małych oczkach. Wrzucamy gruszkę do kaszy wraz z sokiem, który wypłynie z owocu. Dodajemy szczyptę cynamonu. Po około 5-7 minutach wrzucamy pokrojone truskawki. Całość mieszamy. Gdy kasza jest już miękka (powinna się gotować około 15 minut wraz z dodaniem owoców), przykrywamy ją przykrywką i czekamy aż wsiąknie wodę, która pozostanie. Podajemy w małych miseczkach udekorowane chrupiącymi migdałami z łyżeczką miodu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości