Przepisy kulinarne

Postny chleb

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jak urozmaicić postne menu? Andrzej Polan proponuje przygotować pieczywo na kilka sposobów.

Chleb na śniadanie... najlepszy z masłem

Składniki:

Drożdże - 100 g

Mleko - 250 ml

Woda - 750 ml

Do rozczynu dodajemy:

Mąka - 1 kg

otręby owsiane - 1 szklanka

płatki owsiane - 1 szklanka

marchewka tarta - 1 sztuka

siemię lniane - 4 łyżki

sól - 60 g

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn pamiętając o ciepłym mleku i wodzie. Nie gorącej. Wszystko razem wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 160 stopni około 30 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni na dalsze 25 minut. Oczywiście czas pieczenia musimy dostosować do naszych piekarników.

Chleb ze szpinakiem i fetą do obiadu

Składniki:

Mąka - 1800 g

Woda - 1 l

Sól - 50 g

Drożdże - 30 g

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

Szpinak - 300 g

Feta - 125 g

Pomidory suszone - 100 g

Czosnek - 1 ząbek

Cebula - 1 sztuk

Przygotowanie:

Pieprz biały, sól, gałka muszkatołowa. Na oliwie przesmażamy czosnek, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Teraz dodajemy liście szpinaku. Smażymy krótko. Doprawiamy solą, pieprzem białym oraz gałką muszkatołową. Szpinak wykładamy na sito, odcedzamy z nadmiaru płynu i studzimy. Łączymy na koniec z pokrojoną fetą i pomidorami suszonymi. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy na niego farsz. Zwijamy jak klasyczną struclę. Teraz za pomocą ostrego noża przekrawamy wzdłuż nasz wałek ciasta i splatamy dwie części w niby warkocz. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni około 35 minut.

Bułeczki słodkie na kolację

Składniki:

Mąka - 1 kg

Mleko - około 600 ml

Drożdże - 100 g

Majonez - 45 g

Masło - 100 g

Cukier - 100 g

Cukier waniliowy, sól

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka oraz odrobiny mąki oraz cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki. Na koniec rozpuszczone masło.

Żurawina suszona - 200 g

Cukier - 50 g

Śmietana - 100 g

Konfitura różana - 3 łyżki

Przygotowanie:

Żurawinę siekamy nożem lub mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy ze śmietaną, cukrem, i konfiturą różaną. Ciasto porcjujemy na równe małe kawałki. Każdy lekko rozwałkowujemy i smarujemy farszem. Zwijamy w ruloniki, środek przekrawamy jak faworki i końce zawijamy pod spód. Układamy na blaszce, chwilę pozwalamy na wyrośniecie i pieczemy w temp. 180 stopni 30-40 minut. Koniecznie szklanka gorącego kakao. Znakomite!

Przepis autorstwa Andrzeja Polana.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości