Jak urozmaicić postne menu? Andrzej Polan proponuje przygotować pieczywo na kilka sposobów.Chleb na śniadanie... najlepszy z masłem
Składniki:
Drożdże - 100 g
Mleko - 250 ml
Woda - 750 ml
Do rozczynu dodajemy:
Mąka - 1 kg
otręby owsiane - 1 szklanka
płatki owsiane - 1 szklanka
marchewka tarta - 1 sztuka
siemię lniane - 4 łyżki
sól - 60 g
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn pamiętając o ciepłym mleku i wodzie. Nie gorącej. Wszystko razem wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 160 stopni około 30 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni na dalsze 25 minut. Oczywiście czas pieczenia musimy dostosować do naszych piekarników.
Chleb ze szpinakiem i fetą do obiadu
Składniki:
Mąka - 1800 g
Woda - 1 l
Sól - 50 g
Drożdże - 30 g
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.
Szpinak - 300 g
Feta - 125 g
Pomidory suszone - 100 g
Czosnek - 1 ząbek
Cebula - 1 sztuk
Przygotowanie:
Pieprz biały, sól, gałka muszkatołowa. Na oliwie przesmażamy czosnek, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Teraz dodajemy liście szpinaku. Smażymy krótko. Doprawiamy solą, pieprzem białym oraz gałką muszkatołową. Szpinak wykładamy na sito, odcedzamy z nadmiaru płynu i studzimy. Łączymy na koniec z pokrojoną fetą i pomidorami suszonymi. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy na niego farsz. Zwijamy jak klasyczną struclę. Teraz za pomocą ostrego noża przekrawamy wzdłuż nasz wałek ciasta i splatamy dwie części w niby warkocz. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni około 35 minut.
Bułeczki słodkie na kolację
Składniki:
Mąka - 1 kg
Mleko - około 600 ml
Drożdże - 100 g
Majonez - 45 g
Masło - 100 g
Cukier - 100 g
Cukier waniliowy, sól
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka oraz odrobiny mąki oraz cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki. Na koniec rozpuszczone masło.
Żurawina suszona - 200 g
Cukier - 50 g
Śmietana - 100 g
Konfitura różana - 3 łyżki
Przygotowanie:
Żurawinę siekamy nożem lub mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy ze śmietaną, cukrem, i konfiturą różaną. Ciasto porcjujemy na równe małe kawałki. Każdy lekko rozwałkowujemy i smarujemy farszem. Zwijamy w ruloniki, środek przekrawamy jak faworki i końce zawijamy pod spód. Układamy na blaszce, chwilę pozwalamy na wyrośniecie i pieczemy w temp. 180 stopni 30-40 minut. Koniecznie szklanka gorącego kakao. Znakomite!
Przepis autorstwa Andrzeja Polana.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"