Materiał promocyjny

Postne potrawy

Jan i Jakub Kuroń, synowie Macieja Kuronia, przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN postne potrawy: sałatkę szpinakową z kozim serem, kotlety rybne oraz zupę krem z porów.

Zupa krem porowa

Składniki (4 osób):

1 l wywaru lub wody

4 duże pory

2 serki topione (np. złoty ementaler, śmietankowy)

3 łyżki masła

4 łyżki oliwy

grzanki z bułki pokrojonej w kostkę

100 ml białego wytrawnego wina

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Umyte pory kroimy i przesmażamy na rozgrzanym maśle z oliwą. Dolewamy wino i odparowujemy na małym ogniu. Miksujemy i zalewamy wywarem. Doprawiamy solą, pieprzem I gałą muszkatołową. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, pod koniec dodajemy serki topione. Podajemy z grzankami. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody możemy dodać rosół w proszku.

Kotlety rybne

Składniki (4 osób):

600 g odfiletowanej ryby

tarta bułka

2 poszatkowane cebule

2 ząbki czosnku

1 jajko

pęczek natki pietruszki

olej

sól, pieprz, przyprawa typu jarzynka

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podduszamy na oleju. Rybę mielimy razem z przesmażoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy surowe jajko, przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy jednolitą masę. Jeżeli masa jest zbyt luźna, możemy dosypać tartej bułki. Następnie wilgotnymi rękami formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce. Smażymy z obu stron na średnio rozgrzanym tłuszczu.

Dodatek do kotletów rybnych

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 papryki różnokolorowe

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Posiekaną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w duże kwadraty. Dolewamy pół szklanki wody i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy przez 5-10 minut.

Sałatka szpinakowa z kozim serem

Składniki (4 osoby):

1 opakowanie świeżego szpinaku

pół słoiczka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej

100 g sera koziego

oliwa

sok z cytryny

czosnek

sól i pieprz, cukier

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i odkrajamy łodygi. W miseczce przygotowujemy sos vinaigrette. Wlewamy oliwę dodajemy wyciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz pieprz i sól. W większej misce mieszamy szpinak z sosem, dodajemy posiekane suszone pomidory. Podajemy na dużym talerzu z utartym kozim serem.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości