Przepisy kulinarne

Pora na tarty i quiche

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Anna Starmach, jurorka programu „Masterchef”, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: tartę czekoladową, tartę z bananami i toffi, quiche z porami i serem pleśniowym oraz quiche z szynką i cukinią. Smacznego!

Tarta czekoladowa

Składniki:

Ciasto

250g mąki

50g cukru pudru

150g masła

1 jajko

Szczypta soli

Masa czekoladowa:

250g gorzkiej czekolady

4 jajka

250ml śmietanki kremówki

50g drobnego cukru

1 łyżka cukru waniliowego

5 łyżek konfitury malinowej

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, śmietankę podgrzej z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka lekko ubij rózgą, połącz z czekoladą, powolnym strumieniem dolewaj śmietankę.

Podpieczony spód posmaruj konfitura malinową, przykryj ją masa czekoladową. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem ostudź.

Tarta z bananami i toffi

Składniki:

Ciasto

250g mąki

50g cukru pudru

150g masła

1 jajko

Szczypta soli

Farsz:

120g cukru

250ml śmietanki

5 bananów

Sok z cytryny

Szczypta cynamonu

100g mascarpone

100ml śmietanki kremówki

Łyżka cukru waniliowego

Garść orzechów nerkowca

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Następnie ściągnij obciążenie i piecz kolejne 20 minut. Upieczony spód ostudź.

Na gorąca patelnię wsyp cukier, gdy się skarmelizuje dodaj śmietankę, wymieszaj, podgrzewaj aż otrzymasz jednolity sos. Banany pokrój, wyłóż na spód tarty skrop sokiem z cytryny i polej sosem tofii. Ostudź. Serek mascarpone ubij ze śmietanką, dodaj cukier waniliowy i posiekane orzechy, kremem pokryj wierzch tarty. Przechowuj w lodówce.

Quiche z porami i serem pleśniowym

Składniki:

Ciasto

250g mąki

120g masła

1 jajko

Szczypta soli

1 łyżka zimnej wody

Farsz:

1 łyżka masła

2 pory

100g sera z niebieską pleśnią

10 pomidorków koktajlowych

Masa jajeczna:

4 jajka

250ml śmietanki kremówki

Duża szczypta soli

Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Od porów odetnij zielone liście, resztę pokrój w plasterki i przysmaż na maśle, dopraw do smaku. Ser pokrusz, pomidorki przekrój na połówki.

Jajka lekko ubij rózgą ,dodaj śmietankę, sól, pieprz, wymieszaj.

Na podpieczony spód wyłóż pory, dodaj ser, całość zalej masą jajeczną. Na wierzchu ułóż przekrojone pomidorki. Zapiekaj około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Quiche z szynką i cukinią

Składniki:

Ciasto

250g mąki

120g masła

1 jajko

Szczypta soli

1 łyżka zimnej wody

Farsz:

150g szynki gotowanej

100g tartego żółtego sera

Świeży tymianek

1 cukinia

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Szynkę pokrój w kostkę, cukinię w cienkie plasterki.

Jajka lekko ubij rózgą ,dodaj śmietankę, sól, pieprz, tymianek, wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż szynkę, dodaj żółty ser i masę jajeczną. Na wierzchu ułóż plasterki cukinii. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości