Materiał promocyjny

Popisowe potrawy Piotra Kucharskiego

Zwycięzca 2. edycji konkursu „Gotuj o wszystko”, Piotr Kucharski, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe potrawy.

Puree z czarnej rzepy

Składniki:

2 średniej wielkości czarne rzepy

4 duże ziemniaki

50 g masła

100 ml mleka

Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Rzepę i ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy blenderem do konsystencji kremu.

Chutney z czerwonej cebuli

Składniki:

1 ząbek czosnku

3 czerwone cebule

2 łyżki cukru trzcinowego

2 jabłka, obrane, pokrojone w kostkę

4 łyżki octu winnego

1 łyżeczki soli

50 g suszonych śliwek

woda

Przygotowanie:

Czosnek z cebulą pokroić i lekko podsmażyć. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem octu, podlać wodą, dusić około 5 min. Dodać ocet dusić kilka minut, aż woda się zredukuje i uzyskamy konsystencję marmolady.

Filet z piersi z kurczaka w plastrach boczku

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka

16 cienkich plastrów boczku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Filety przyprawić solą i pieprzem, na desce ułożyć dwa plastry boczku, ułożyć na nich filet, na wierzchu ułożyć dwa kolejne plastry, przykryć folią spożywczą i rozbić na płaskie kotlety, zamiast tłuczka można użyć ciężkiej patelni. Czynność powtórzyć z pozostałymi filetami. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć filety, z każdej ze stron po pięć minut. Podawać z puree i chutney.

Chleb z orzechami włoskimi

Składniki:

30 g drożdży

2 łyżki miodu

400 g ciepłej wody

300 g mąki pszennej

300 g mąki pszennej razowej

50 g orzechów włoskich

1 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Drożdże i miód rozpuścić w wodzie. Mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i orzechy, wymieszać ze sobą, połączyć z wodą i dobrze wyrobić ręką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 min. Podłużną formę wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto i wygładzić mokrą dłonią, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 1 godz.

Mus z wątróbki z kaparami

Składniki:

1 cebula

5 ząbków czosnku

400 g wątróbki drobiowej

mały słoiczek kaparów, bez zalewy

1 łyżeczka majeranku

50 g masła

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek, pokroić i podsmażyć. Dodać oczyszczoną wątróbkę, dusić około 15 min. Całość przełożyć do wysokiego naczynia, dodać masło, sól i pieprz, zmiksować blenderem na gładką masę, dodać kapary, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości