Materiał promocyjny

Grillowane szparagi, marynowany kurczak, hummus z czosnkiem i glazurowane żeberka. Przepisy Beaty Śniechowskiej

Dzień Dobry TVN
Pieczone czy grillowane? Wybór należy do Ciebie. Skorzystaj z przepisów Beaty Śniechowskiej na hummus z pieczonym czosnkiem i grillowanymi szparagami, kurczaka marynowanego w mleczku kokosowym oraz glazurowane żeberka z fistaszkami. Tymi potrawami zaskoczysz domowników i gości.

Hummus z pieczonym czosnkiem i grillowanymi szparagami

Składniki na hummus:

  • 250 g odsączonej z zalewy ciecierzycy K-Bio
    • mała główka czosnku K-Bio
      • łyżka soku z cytryny
        • 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
          • 50 ml zimnej wody
            • sól do smaku

              Składniki na grillowane szparagi:

              • 300 g zielonych szparagów
                • 1/2 cytryny
                  • łyżka posiekanej natki pietruszki
                    • 2-3 łyżki oliwy extra virgin K-Bio
                      • 30–40 g orzechów laskowych K-Bio
                        • do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz, opcjonalnie sumak

                          Jak przygotować hummus z pieczonym czosnkiem i grillowanymi szparagami?

                          Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Główkę czosnku skropić oliwą, dodać szczyptę.

                          Bartosz Krupa/East News

                          Kurczak marynowany w mleczku kokosowym z czerwoną pastą curry

                          Składniki na kurczaka marynowanego w mleczku kokosowym

                          • około 1,2 kg udek z kurczaka (np. trybowanych) lub (skrzydełek, piersi itp.)
                            • 200 g mleczka kokosowego K-Bio z puszki (gęsta, stała część)
                              • 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
                                • 3 papryczki chili
                                  • łodyga trawy cytrynowej (świeża, mrożona lub 1 łyżka ze słoika)
                                    • 2 ząbki czosnku K-Bio
                                      • szalotka
                                        • 2 cm obranego kłącza imbiru
                                          • pęczek kolendry
                                            • 3 liście Kaffiru
                                              • 2 łyżki oliwy K-Bio
                                                • łyżeczka nasion kolendry
                                                  • do smaku: sól, pieprz
                                                    • sok z 1/2 limonki
                                                      • do podania: cząstki limonki

                                                        Jak przygotować kurczaka marynowanego w mleczku kokosowym?

                                                        Bartosz Krupa/East News

                                                        Glazurowe żeberka z fistaszkami autorstwa Beaty Śniechowskiej

                                                        Składniki na żeberka glazurowane:

                                                        • 1,5 kg żeberek wieprzowych
                                                          • 40 g posiekanych orzechów ziemnych

                                                            Składniki na suchą marynatę do żeberek:

                                                            • 2 drobno posiekane ząbki czosnku K-Bio
                                                              • łyżeczka pieprzu cayenne
                                                                • łyżeczka wędzonej papryki
                                                                  • łyżeczka imbiru
                                                                    • 2 łyżeczki soli
                                                                      • łyżeczka młotkowanego pieprzu

                                                                        Składniki na glazurę do żeberek:

                                                                        • 3 łyżki płynnego miodu K- Stąd Takie Dobre
                                                                          • łyżka musztardy np. dijon K-Favourites
                                                                            • pomidory w puszcze K-Bio około 150 g
                                                                              • 2 łyżki octu winnego K-Classic
                                                                                • posiekana papryczki chili

                                                                                  Składniki na tęczowego colesława:

                                                                                  • 1/2 młodej kapusty (najlepiej stożkowej)
                                                                                    • 2 liście radicchio
                                                                                      • marchew
                                                                                        • 1/2 czerwonej papryki
                                                                                          • dymka (zielona i biała część)
                                                                                            • papryczka chili
                                                                                              • 1/2 pęczku kolendry
                                                                                                • 2 łyżki oliwy K-Bio
                                                                                                  • 1-2 łyżki octu winnego K-Classic
                                                                                                    • łyżka sezamu K-Bio
                                                                                                      • sok i skórka otarta z ½ limonki
                                                                                                        • sól, pieprz do smaku

                                                                                                          Jak przygotować żeberka glazurowane z fistaszkami?

                                                                                                          Chili, imbir, szalotkę, czosnek i łodygi kolendry (liście zostawiamy na później), białą Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, polać oliwą, octem, dodać skórkę oraz skropić sokiem z limonki. Całość doprawić solą oraz pieprzem, pougniatać w dłoniach, aby kapusta zmiękła. Paprykę pokroić w zapałkę (tzw. julienne), radicchio poszatkować, dymkę oraz chili posiekać. Pokrojone warzywa dodać do kapusty, wymieszać, posypać sezamem i udekorować listkami kolendry.Żeberka opłukać, bardzo dokładnie wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika, natrzeć suchą marynatą, ułożyć na podwójnej warstwie dużych arkuszy folii aluminiowej i szczelnie zawinąć w paczuszki.Pomidory z puszki zmiksować. Składniki glazury przełożyć do rondelka, gotować (ok. 15 minut) na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanina zgęstnieje.Ułożyć na rozgrzanym grillu (z zamykaną komorą) i grillować 2,5 godziny. Jeżeli nie dysponujemy zamykanym grillem, należy wstawić tak przygotowane żeberka do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C na ok. 3 godziny. Upieczone żeberka (na grillu lub w piekarniku) rozwinąć ostrożnie z folii, a następnie grillować bez folii. Glazurę podgrzać, za pomocą silikonowego pędzelka smarować żeberka. Zrumienione żeberka ściągnąć z grilla, polać resztą ciepłej glazury, pokroić na mniejsze kawałki.

                                                                                                          Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami ziemnymi. Serwować z colesławem.

                                                                                                          Bartosz Krupa/East News

                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                          Kapary – jak smakują i do jakich potraw najlepiej je dodawać?

                                                                                                          Jak zrobić ciasteczka marcepanowe? Najlepsze przepisy

                                                                                                          Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić

                                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                          Autor: Jola Marat

                                                                                                          Źródło: Beata Śniechowska

                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości