Przepisy kulinarne

Pomidorowa kuchnia "comfort food" Sebastiana Olmy na jesienną pogodę

Przepisy kulinarne

Źródło:
Sebastian Olma
Pomidorowe Love

W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne dania typu "comfort food" na bazie pomidorowej passaty, idealne na jesienną słotę na bazie pomidorowej passaty. Sprawdź jego przepisy na krem pomidorowy z warzywami, grzankami serowymi i bazylią; makaron spaghetti w sosie pomidorowym z cielęcymi pulpecikami, szpinakiem i parmezanem; karkówkę wieprzową wolno pieczoną w sosie pomidorowym z majerankiem oraz grillowane bakłażany z fetą i papryką zapiekane w sosie pomidorowym.

Krem pomidorowy z warzywami, grzankami serowymi i bazylią - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • Włoszczyzna - 1 pęczek
  • Olej do smażenia
  • Liść laurowy, ziele angielskie po 5 szt.
  • Tymianek - 1 mały pęczek
  • Rosół - 1l
  • Passata pomidorowa - 500ml
  • Świeże zioła (bazylia, natka pietruszki, kolendra) po 1 małym pęczku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Bagietka pszenna - 1 szt.
  • Tarty parmezan - 100g

Sposób przygotowania:

  1. 1W garnku podsmaż na oleju pokrojoną w kostkę włoszczyznę, dodaj do smażenia listek laurowy, ziele angielskie i tymianek. Duś tak długo, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj rosół i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  2. 2Następnie dodaj passatę pomidorową i zagotuj, passata zagęści zupę do konsystencji kremu. Do kremu pod koniec dodaj posiekane świeże zioła i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. 3Grzankę pszenną przetnij na lekko pod kątem, aby była długa tak samo jak miska, w jakiej będzie podana, na bagietkę nałóż parmezan i zapiecz w piekarniku 5 minut 220 st.
  4. 4Nalej krem do miski, na wierzch ułóż liście bazylii i grzankę serową.

Makaron spaghetti w sosie pomidorowym z cielęcymi pulpecikami, szpinakiem i parmezanem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Mielone mięso cielęce - 500 g
  • Sól, papryka w proszku, zioła prowansalskie po 1 dużej łyżce
  • Jajka - 2 szt.
  • Czosnek - 10 ząbków
  • Cebulka - 1 szt.
  • Passata pomidorowa - 500 g
  • Szpinak w liściach - 200 g
  • Makaron spaghetti - 1 kg
  • Parmezan - 100 g
  • Świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. 1Mielone mięso cielęce dopraw do smaku solą, papryką w proszku i ziołami prowansalskimi. Do masy dodaj jajka i całość dokładnie wymieszaj.
  2. 2Formuj małe kuleczki po około 30 g i wrzucaj do gotującej się posolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyłącz wodę i poczekaj, aż ostygną w niej.
  3. 3Na patelnię dodaj posiekany czosnek i cebulkę, podsmaż i następnie dodaj passatę pomidorową. Gotuj chwilę i dodaj do sosu pulpeciki i liście szpinaku.
  4. 4Makaron ugotuj w posolonej wodzie według opisu na opakowaniu, następnie odcedź i dodaj do sosu.
  5. 5Na talerzu porcję sosu z mięsem i makaronem, całość udekoruj parmezanem i świeżymi ziołami.

Karkówka wieprzowa wolno pieczona w sosie pomidorowym z majerankiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Karkówka wieprzowa 1 szt.
  • Czosnek - 2 główki
  • Sól, pieprz, papryka słodka, majeranek po 2 duże łyżki
  • Olej do smażenia
  • Passata pomidorowa - 1l
  • Młoda sałata rzymska - 2 szt.

Sposób przygotowania:

  1. 1Karkówkę dokładnie nasmaruj tartym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmaż na patelni z każdej strony, aby zamknąć wszystkie strony mięsa. Następnie mięso przełóż do pojemnika żaroodpornego i zalej passatą pomidorową.
  2. 2Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 1,5h następnie po tym czasie podwyższ temp. Do 190 st. i piecz 30 minut.
  3. 3Gotową karkówkę potnij na cienkie plastry, polej sosem, jaki został podczas pieczenia i podawaj z młodą sałatą rzymską.

Grillowane bakłażany z fetą i papryką zapiekane w sosie pomidorowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Bakłażan - 3 szt.
  • Sól do smaku
  • Papryka czerwona - 3 szt.
  • Ser feta miękki, do smarowania - 200g
  • Passata pomidorowa - 500g
  • Ser mozzarella - 200g
  • Świeże zioła do posypania (bazylia, natka pietruszki, koperek)

Sposób przygotowania:

  1. 1Bakłażana potnij wzdłuż na cienkie plastry, posyp solą i grilluj z jednej strony, aby lekko się zrumienił.
  2. 2Gdy ostygnie, posmaruj go serem feta i nałóż grillowane papryki, zwiń bakłażana i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub patelni. Zalej całość passatą pomidorową i posyp tartym serem mozzarella.
  3. 3Tak przygotowanego bakłażana wstaw do piekarnika na 30 minut do temp 190 st. Zapiecz i podawaj ze świeżymi ziołami.

Zobacz także:

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości