Pomarańczowo-migdałowy biszkopt makowy, czyli świąteczny smak na mak

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania z makiem na wytrawnie i na słodko. Sprawdź jego przepis na pomarańczowo-migdałowy biszkopt makowy.

Pomarańczowo-migdałowy biszkopt makowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 g maku
    • 7 jajek
      • 200 g cukru
        • 250 g mielonych migdałów
          • 1 łyżeczka cynamonu
            • skórka otarta z 3 pomarańczy
              • Polewa
                • 150 g cukru
                  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
                    • 200 ml śmietany kremówki
                      • 100 g podprażonych płatków migdałowych

                        Sposób przygotowania

                        1. Mak zalej dużą ilością gorącej wody i odstaw na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie odsącz na drobnym sicie i zmiel w robocie kuchennym lub maszynce do mielenia mięsa.
                          1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
                            1. Żółtka zmiksuj z połową cukru na gładką i puszystą masę. Dodaj mak, zmiksowane migdały, cynamon i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i odstaw na bok.
                              1. W drugiej misce ubij na sztywno białka z resztą cukru i powoli wmieszaj pianę z białem w masę makową.
                                1. Całość przelej do natłuszczonej okrągłej formy o średnicy około 24 cm. Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut.
                                  1. W tym czasie podgrzej cukier z sokiem z pomarańczy aż się skarmelizuje, dodaj śmietanę i energicznie wymieszaj.
                                    1. Karmelem polej upieczone ciasto i posyp płatkami migdłaowymi.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości