Przepisy kulinarne

Polskie smaki godne "kulinarnego Oskara"

Przepisy kulinarne

Dziś w naszej kuchni przepisy na: ciastka z suszoną śliwką, sałatkę z olejem lnianym i lubczykiem oraz pierogi ruskie! Dania przygotowała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalista, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS oraz zdobywczyni „kulinarnego” Oskara w Chinach, dzięki której polskie smaki mają szansę zawojować świat! Smacznego!

Pierogi ruskie

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej

1 jajko

225-250 ml wody

szczypta soli

1 łyżka oleju rzepakowego

Farsz:

300 g ziemniaków

200 g twarogu półtłustego

100 g boczku

1 duża cebula

szczypta pieprzu

szczypta soli

smalec

Okrasa:

200 g boczku

1 duża cebula

smalec

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Boczek drobno siekamy i przesmażamy z drobno posiekaną cebulą. Ostudzone ziemniaki mieszamy z twarogiem, na sam koniec dodajemy boczek z cebulą. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto z mąki, wody i jajek. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę oleju.

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy użyciu szklanki lub okrągłej foremki wykrawamy okręgi. Na krążki nakładamy farsz, zalepiamy końcówki, dociskamy widelcem lub robimy falbanki. Gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy 3-4 minuty po tym, jak pierogi wypłyną. Boczek drobno siekamy i przesmażamy z drobno posiekaną cebulą. Ciepłe pierogi polewamy okrasą.

Sałatka z olejem lnianym i lubczykiem

Składniki:

rukola

pomidory koktajlowe

biała rzodkiew

sól

pieprz

olej lniany

lubczyk

Przygotowanie: Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidory koktajlowe kroimy na pół, rzodkiew kroimy w zapałki. Do miski wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy i olej lniany. Dokładnie mieszamy.

Ciastka z suszoną śliwką

Składniki:

160 g mąki pszennej

70 g cukru

50-60 g masła

1 małe jajko

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

suska sechlońska lub inna suszona śliwka

Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne, drobno pokrojone masło i szybko wyrabiamy ciasto. Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto układamy na arkuszu papieru do pieczenia i przez drugi arkusz rozwałkowujemy je na placek o grubości 3-5 mm. Przy użyciu okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka. Ozdabiamy je śliwką (należy ją lekko docisnąć do ciasta), po czym pieczemy przez 14-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

 

 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości