Polenta – przepis na włoski przysmak

Źródło: Dzień Dobry TVN
Włoskie przekąski
Włoskie przekąski
Woda na włoskim przyjęciu
Woda na włoskim przyjęciu
Polenta to, tuż obok pizzy i spaghetti, jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jej historia sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego, kiedy to potrawę przygotowywano z różnych zbóż. Ma ona postać kleiku, który po pewnym czasie zastyga. Przepis podstawowy zakłada ugotowanie polenty w wodzie – w taki sposób tradycyjnie przyrządzają ją Włosi. Bardziej swobodna wersja receptury dopuszcza użycie mleka lub bulionu. Samo przygotowanie jest nieco czasochłonne, z uwagi na kilka etapów i konieczność odstawienia potrawy do zastygnięcia.

Polenta to danie, które można serwować na wiele sposobów, z dodatkiem ulubionych składników, dlatego warto przetestować zarówno przepis na słodko, jak i wersję wytrawną. Kluczem jest odpowiednia struktura kleiku – zwarta, ale niezbyt twarda. Samo danie stanowi dodatek do mięs oraz ryby, pełniąc podobną rolę co ziemniaki. Można przygotować z niej również różnego rodzaju kluski lub placki. Z jakich składników składa się polenta i jak wygląda przepis?

Polenta – przepis podstawowy

Składniki na 500 g polenty:

  • 500 g mąki kukurydzianej,
    • 2 l wody,
      • 20 ml oliwy z oliwek extra virgin,
        • 10 g soli gruboziarnistej,
          • 4 ząbki czosnku,
            • cebula średniej wielkości,
              • niewielka papryczka chili.

                Przygotowanie:

                • Polentę najlepiej gotować w garnku z grubym dnem, aby masa nie kleiła się do powierzchni. Wlej do niego wodę i doprowadź ją do wrzenia. Następnie wsyp sól.
                  • Za pomocą łyżki wsyp do garnka mąkę, energicznie mieszając. Trzymaj całość na średnim ogniu.
                    • Gdy cała mąka znajdzie się w wodzie, dodaj oliwę i kontynuuj mieszanie. Dzięki oliwie w kleiku nie pojawią się nieestetyczne grudki.
                      • Mieszaj do momentu ponownego zagotowania się całości. Następnie zmniejsz ogień do minimum i trzymaj mieszankę na palniku przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby masa nie przywarła do dna.
                        • Po upływie zalecanego czasu, na krótką chwilę zwiększ ogień, aby kleik przestał lepić się do garnka. Następnie przykryj garnek deską do krojenia i odwróć go do góry dnem. Tradycyjny przepis na polentę nakazuje kroić masę za pomocą bawełnianej nitki lub ewentualnie drewnianym nożem.
                          • Polentę można podawać na różne sposoby. Klasyczna i najprostsza wersja zakłada polanie pokrojonych kawałków odrobiną masła i posypanie świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli nie zamierzasz grillować ani smażyć mieszanki, podawaj ją ciepłą, najlepiej na podgrzanych talerzach. Polenta szybko zastyga i robi się twarda, dlatego warto zadbać o utrzymanie odpowiedniej temperatury.
                            • Jeśli chcesz spróbować jak smakuje grillowane lub smażone danie, po pokrojeniu zostaw kawałki do przestygnięcia.
                              • Roztop masło na patelni i podsmaż na nim czosnek wraz z cebulką i papryczką chili.
                                • Na osobnej patelni roztop masło i podsmaż polentę z obu stron na złocisty kolor.
                                  • Posyp każdy kawałek czosnkiem, cebulką i papryczką. Podawaj z kurczakiem lub innym rodzajem mięsa.

                                    Polenta – przepis na słodko 

                                    Składniki na 2 porcje:

                                    • 250 g mąki kukurydzianej,
                                      • 1 l mleka,
                                        • szczypta cynamonu i kardamonu,
                                          • garść ulubionych suszonych owoców i orzechów,
                                            • 30 ml miodu.

                                              Przygotowanie:

                                              • Przepisy wegetariańskie to także polenta na słodko, którą można serwować na śniadanie, zamiast tradycyjnej owsianki. Wodę warto tu zastąpić mlekiem, która nada całości kremowego i bardziej delikatnego smaku.
                                                • Do garnka z grubym dnem wlej mleko i wsyp mąkę. Gotuj na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas.
                                                  • Dodaj kardamon i cynamon, dokładnie wymieszaj.
                                                    • Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i energicznie mieszaj, aby uniknąć powstawania grudek i przypalenia spodu.
                                                      • Trzymaj na ogniu przez 50 minut, mieszając od czasu do czasu i pilnując, aby masa nie przywarła do dna.
                                                        • Po upływie zalecanego czasu, wyłącz palnik, do polenty wsyp orzechy oraz suszone owoce. Wymieszaj i przełóż do miseczek.
                                                          • Wierzch polej miodem. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo udekorować mieszankę ulubionymi owocami.

                                                            Polenta – przepis na danie główne

                                                            Polenta doskonale sprawdza się jako zamiennik ziemniaków, jednak we Włoszech serwuje się ją także jako podstawę mięsnego dania, wzbogaconego o żółty ser i pomidory.

                                                            Składniki na 4 porcje:

                                                            • 650 g kiełbasy,
                                                              • 400 g passaty pomidorowej,
                                                                • 10 g koncentratu pomidorowego,
                                                                  • 20 ml czerwonego wina,
                                                                    • 30 ml oliwy z oliwek,
                                                                      • szczypta pieprzu i soli,
                                                                        • 500 g mąki kukurydzianej,
                                                                          • 2 l wody,
                                                                            • 100 g sera Grana Padano.

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              • Zacznij od oddzielenia wnętrza kiełbasy od osłonki. Otrzymane mięso rozgnieć nożem i podsmaż na oliwie. Dodaj sól i pieprz. Gdy kiełbasa zacznie się rumienić, wlej wino.
                                                                                • Po wyparowaniu alkoholu dodaj koncentrat pomidorowy i passatę. Wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj przez 15 minut lub dłużej, aż sos zredukuje się i stanie się zupełnie gęsty.
                                                                                  • W tym czasie zacznij przygotowywać polentę. Wlej wodę do garnka i ustaw na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj sól.
                                                                                    • Powoli wsypuj mąkę, energicznie mieszając. Następnie wlej 15 ml oliwy z oliwek, nie przerywając mieszania.
                                                                                      • Gotuj przez 50 minut, zaś 5 minut przed końcem, dodaj ¾ startego sera i wymieszaj.
                                                                                        • Po upływie zalecanego czasu przenieś polentę do naczynia żaroodpornego, a jako kolejną warstwę ułóż podsmażoną kiełbasę.
                                                                                          • Posyp wierzch resztą sera i włóż na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 220℃. Po wyjęciu, danie jest gotowe.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Roberto Moiola / Sysaworld/Getty Images

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości