Polędwica z dorsza na parze poleca się na obiad

Polędwica z dorsza
Polędwica z dorsza
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad, to w kuchni Dzień Dobry TVN było ich pod dostatkiem. Swoimi przepisami podzielili się finaliści 11. edycji programu MasterChef. Jak zrobić polędwicę z dorsza na parze?

Polędwica z dorsza na parze - składniki

  • 500 g polędwicy z dorsza
    • 200 g masła
      • 50 ml wina białego wytrawnego
        • 3 żółtka
          • 2 pory
            • 50 ml oliwy
              • 100 ml oleju rzepakowego
                • sok z cytryny
                  • 200 ml śmietanki 30%
                    • kminek i oregano
                      • sól, pieprz

                        Polędwica z dorsza na parze - sposób przygotowania

                        Sos:

                        Żółtka ubijamy w kąpieli wodnej, dodajemy wino. Dolewamy ciurkiem rozpuszczone masło i mieszamy, aby powstał kremowy sos. Ściągamy z ognia i dodajemy sok z cytryny i mieszamy całość.

                        Por karmelizowany:

                        Białą część pora kroimy na 2 równe części i gotujemy w wodzie z łyżką soli przez 10 minut. Wyciągamy pora i kroimy wzdłuż na 2 kawałki. Ściągamy zewnętrzne, twarde warstwy pora. Kładziemy pora na metalowej powierzchni i skrapiamy oliwą i posypujemy szczyptą soli. Pora opalamy palnikiem od środka, aby uzyskać lekko brązowy kolor.

                        Puree z pora:

                        Pozostałą część pora kroimy na drobne kawałki i myjemy wodą, aby pozbyć się piasku. Zostawiamy 3-4 kawałki na chipsy. Resztę podsmażamy przez 5 minut w garnku z łyżką oliwy i szczyptą kminku, soli i oregano. Dolewamy śmietankę i wszystko gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Całość blendujemy i przecieramy przez sitko.

                        Chips z pora:

                        Kawałki pora wrzucamy do oleju rozgrzanego do 180 stopni C i smażymy przez ok 5 minut, aż por będzie miał brązowy kolor. Wyciągamy na papierowy ręcznik i posypujemy szczyptą soli. Zagotowujemy wodę w garnku do mocnego parowania. Na garnku umieszczamy naczynie do gotowania na parze. Rybę doprawiamy solą i pieprzem i umieszczamy w naczyniu. Gotujemy ok 2,5 minuty, aż mięso stanie się białe, ale nie będzie się rozpadać.

                        Zobacz także:

                        Autor: Diana Ryściuk

                        Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości