Polan spełnia marzenie Płuski, czyli tadżin na trzy sposoby

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Tydzień temu Paweł Płuska poprosił Andrzeja Polana, by w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować tadżin. "Niech mi powie jak to powinno rzeczywiście wyglądać" - zaapelował. Andrzej nie mógł oprzeć się gorącej prośbie kolegi i dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował tadżin na trzy sposoby. Ale to nie koniec miłych niespodzianek w studiu Faktów ;-)

Tadżin tunezyjski

Składniki:

4 piersi z kurczaka

6 ziemniaki

Olej do smażenia

2 cebule

Pasta harissa do smaku

Kminek mielony

Papryka w proszku słodka

Tymianek

Kolendra mielona

Natka pietruszki

Szałwia

300 ml passaty pomidorowej

200 g groszku mrożonego

100 g masła

250 g szpinaku młodego

10 jajek

150 g sera dojrzewającego tartego

Sól

Przygotowanie:

Na patelni na maśle z olejem przesmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki, zdejmujemy ziemniaki i na ich miejsce do tłuszczu wsypujemy wszystkie przyprawy.

Chwilę smażymy i dodajemy pokrojoną cebulę i porwane na kawałki ugotowane piersi z kurczaka.

Smażymy do momentu aż cebula delikatnie zacznie nam się złocić.

Teraz dodajemy pastę harissa ale ostrożnie bo jest ostra, niedużą ilość wody.

Gotujemy do lekkiego odparowania.

Jajka roztrzepujemy, dodajemy ser dojrzewający masę łączymy z kurczakiem w sosie, ziemniakami, groszkiem i szpinakiem, dużą ilością natki pietruszki i szałwią.

Doprawiamy w razie potrzeby, wszystko wykładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni.

W między czasie przesmażamy cebulę, do cebuli dodajemy passatę pomidorową i troszkę pasty harissa.

Redukujemy do momentu aż sos osiągnie właściwą konsystencję.

Tadżin marokański z kuskusem

Składniki:

1 kg ładnej wołowiny na gulasz

Kmin rzymski

Cynamon

Goździki

Pieprz

Świeża mięta

Natka pietruszki

Rozmaryn świeży

2-3 cm imbiru

Liść laurowy

Olej słonecznikowy

2 bataty

100 g moreli suszonych

100 g śliwki suszonej

4 jabłka średnie

1 op kuskusu

Ocet jabłkowy

Sól

Pieprz

Natka pietruszki

300 ml gęstego jogurtu

Przygotowanie:

Wołowinę kroimy w grubszą kostkę.

Oprószamy kminem, pieprzem, szczyptą cynamonu, startym imbirem, rozmarynem, dodajemy rozgniecione 2-3 goździki, liść laurowy i niedużą ilość oleju.

Tak przygotowane mięso odstawiamy do zamarynowania najlepiej na noc.

Zamarynowane dusimy do miękkości, pod koniec podlewamy pomidorami, pamiętajmy, że mięso powinno mieć sporo sosu.

Na patelni na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, w trakcie dodajemy łyżeczkę cukru a kiedy on nam się połączy z cebulą dodajemy, pokrojone w grubą kostkę bataty.

Chwilę smażymy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Zalewamy mięsem w sosie, układamy morele suszone, jabłko w ćwiartkach i suszone śliwki.

Ponownie zapiekamy.

Tajin podajemy z kuskusem i jogurtem gęstym.

Posypujemy miętą świeżą.

Tadżin polski z zsiadłym mlekiem

Składniki:

500 g dobrej wędzonej kiełbasy

500 g wędzonego boczku surowego

2 udźce z kurczaka

1 marchew

1 burak

2 cebule

1 kg ziemniaków

100 g smalcu

1 kapusta włoska

Koperek

Natka pietruszki

Liść laurowy

Ziele angielskie

Pieprz czarny

Sól

1 kapusta włoska

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew, buraka i cebulę kroimy w plastry.

Kiełbasę kroimy w plastry, kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki.

Warzywa, wędzonkę, kurczaka oraz zieleninę, przyprawy mieszamy w misce.

W naczyniu żaroodpornym na dno wykładamy niedużą ilość smalcu, liście kapusty.

Następnie wrzucamy wszystko z miski, przykrywamy liśćmi kapusty i szczelnie zamykamy.

Pieczemy w piekarniku około 1 godziny.

Podajemy z mlekiem zsiadłym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN