Przepisy kulinarne

Polan kręci rolady! Mięsną, serową i bezową

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Każdy obiad w wykonaniu Andrzeja Polana to, zdaniem Doroty Wellman, obiad świąteczny. Co tym razem zaserwuje nam mistrz Polan? Zakręcone potrawy... dosłownie! Skorzystajcie z jego przepisów na: roladę mięsna z botwinką, mozzarellą, koprem i kaszą, roladę serową z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem oraz roladę bezową z rabarbarem. Którą z rolad przygotujecie w ten weekend na obiad?

Rolada mięsna z botwinką, mozzarellą, koprem i kaszą

Składniki:

250 ml śmietany 30 proc.

80 g kaszy jęczmiennej

3 szt. sera mozzarella w zalewie

3 jajka

2 bułki kajzerki

1,5 kg łopatki wieprzowej

1 pęczek cebuli dymki

koper, natka pietruszki

olej do smażenia

sól, pieprz,

bułka tarta

chrzan

Przygotowanie:

Mięso z łopatki mielimy w maszynce. Bułkę namaczamy w śmietanie lub mleku, odciskamy i przepuszczamy również przez maszynkę. Cebulę dymkę przesmażamy krótko z posiekanymi gałązkami botwinki, bez liści. Masę mięsną łączymy z jajkami, cebulą i botwinką przesmażoną oraz przyprawami. Dokładnie wyrabiamy masę, rozkładamy na arkuszu pergaminu. Na wierzch układamy liście botwinki, ugotowaną kaszę i ser mozzarella. Zwijamy roladę i umieszczamy w foremce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.

1 opakowanie chrzanu

250 ml śmietana 30%

koper

Śmietanę zagotowujemy, odparowujemy, dodajemy sos z pieczenia rolady i na koniec chrzan. Roladę mięsna podajemy w sosie chrzanowym.

Rolada serowa z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem

Składniki:

Ok. 500 g sera żółtego w kawałkach

400 g śmietankowego serka topiony

2 ogórki gruntowe

1 pęczek rzodkiewki

1 pęczek szczypiorku

1 papryka czerwona

sałata masłowa

koper

Przygotowanie:

Ser żółty kroimy w kostkę i wrzucamy na wrzącą wodę, chwilę gotujemy do momentu, aż zacznie ser robić się plastycznym. Wyjmujemy na deskę ser, dłońmi moczonymi w zimnej wodzie rozciągamy ser na cienki arkusz. Warzywa wszystkie kroimy w drobną kostkę, mieszamy z serkiem topionym. Masą smarujemy arkusz sera żółtego i zwijamy roladę. Podajemy z sałatą masłową.

Rolada bezowa z rabarbarem

Składniki:

250 g cukru

100 g płatków migdałowych

6 białek

4 laski rabarbaru

2-3 łyżki cukru pudru

0,5 łyżeczki żelatyny

Szczypta soli

cukier wanilinowy

cukier puder

mięta świeża

Przygotowanie:

Rabarbar kroimy w drobną kostkę i zasypujemy cukrem. Wstawiamy na durszlak. Po odcieknięciu nadmiaru soku przelewamy go na patelnię zagotowujemy, odparowujemy i dodajemy rabarbar z sitka. Chwilę smażymy, dodajemy cukier wanilinowy i sypką żelatynę. Schładzamy. śmietanę ubijamy na sztywno delikatnie dosładzamy i wykładamy na bezę. Na wierzch wykładamy rabarbar. Zwijamy roladę, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy rabarbarem oraz miętą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości