Przepisy kulinarne

Podhalańska kuchnia Magdy Schejbal

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Magda Schejbal i Piotr Kucharski

Zakopiańska, warszawska czy nadmorska? Jaka jest Magda Schejbal, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: wykwintne orzechowe trufle z kaszy jaglanej, chrupiącą macę z pastami z fasoli oraz aromatyczny torcik z kaszy gryczanej? Zobacz jakie sekrety, nie tylko kulinarne, zdradziła Kindze i Bartkowi!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Maca z pastami z fasoli

Składniki:

300 g fasoli białej drobnej

2 łyżki nasion sezamu

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

100-150 g oliwy z oliwek

wyciśnięty soku z jednej cytryny

1 łyżeczka soli

10 pomidorów suszonych

garść bazylii

pieprz cayenne, do smaku

maca do podania

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć w dużej ilości wody na noc. Fasolę odsączyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować aż zmięknie. Fasolę przełożyć do robota kuchennego, dolać około 100 g wody, w której się gotowała. Dolać oliwę i sok z cytryny, zmiksować na gładką masę. Pastę podzielić na dwie części. Do jednej dodać drobno pokrojone suszone pomidory i wymieszać. Do drugiej dodać posiekaną bazylię i wymieszać.

Pasty przełożyć do miseczek, podawać z macą.

Orzechowe trufle z kaszy jaglanej

Składniki:

100 g kaszy jaglanej

50 g suszonych moreli

50 g suszonych śliwek

50 g rodzynek

50 g płatków migdałowych

50 g orzechów włoskich drobno posiekanych

0,5 szklanki soku jabłkowego

1 łyżka miodu

1 szczypta soli

100 g łuskanych pistacji

Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlać sok jabłkowy i gotować, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sól do smaku. Z ostygniętej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w drobno posiekanych pistacjach.

Torcik z kaszy gryczanej

Składniki:

400 g kaszy gryczanej

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 cukinia

oliwa z oliwek

4 jajka

100 ml mleka

sól i pieprz

300 g kremowego serka

1 pęczek koperku

200 g wędzonego łososia

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. W tym czasie podsmażyć na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę, czosnek i cukinię. Następnie wymieszać z kaszą. Jajka rozmącić, wymieszać z mlekiem. Przelać do kaszy i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC przez około 30-40 minut.

W tym czasie wymieszać serek z drobno posiekanym koperkiem. Kaszę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie na wierzch wyłożyć serek. Wierzch udekorować kawałkami wędzonego łososia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości