Placki ziemniaczane, za które dałby się pokroić Wojciech Kasprowicz. Poznaj przepis uczestnika MasterChefa

Wojciech Kasprowicz
Wojciech Kasprowicz
Placki ziemniaczane to tzw. "klasyka gatunku". Idealne zarówno z jogurtem, sosem, jak i w wersji sauté. Wojciech Kasprowicz, uczestnik programu MasterChef postanowił podzielić się swoim sekretnym przepisem na to proste, ale jakże smakowite danie.

Ulubione danie Wojciecha Kasprowicza

Od dziecka uwielbiałem placki ziemniaczane. Ze śmietaną, jogurtem, z gulaszem, z sosem grzybowym albo nawet bez niczego. Ale chyba ulubiona wersja to wersja z sosem pieczarkowym i kurczakiem. Mój przepis na to danie z dodatkiem rozmarynu oraz świeżej pietruszki podkręca zwykłe placki do poziomu, którego nie powstydziłby się żaden MasterChef

- zapewnia Wojtek.

Placki ziemniaczane - przepis Wojciecha Kasprowicza

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków
    • 3 szalotki/1 duża cebula
      • ząbek czosnku
        • 2 jajka
          • 3 łyżki mąki pszennej
            • olej do smażenia

              Sos:

              • 500 g pieczarek
                • 200-300 g piersi z kurczaka
                  • 400 ml śmietanki 30 proc.
                    • 200 ml mleka 3,2 proc.
                      • pietruszka
                        • rozmaryn
                          • sól, pieprz
                            • masło

                              Przygotowanie placków ziemniaczanych:

                              Placki: ziemniaki, cebule i czosnek obierz, a następnie zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj szczyptę soli, a następnie odstaw na ok. 30 min. na bok, aby ziemniaki puściły wodę. Odsącz dokładnie wodę ze startych składników, a następnie dodaj do nich kolejno jajka i mąkę doprawiając całość 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki, aż do ich zarumienienia. Placki smaż na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Żeby miały równy kształt, można użyć metalowego ringu do nakładania ich na patelnię.

                              Sos: pieczarki umyj i pokrój w paski. Kurczaka umyj i pokrój w drobną kostkę, przypraw solą i pieprzem. Świeżą pietruszkę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj pieczarki i smaż je ok. 3-5 min. Podsmażone pieczarki zalej śmietanką i mlekiem - całość dopraw sporą szczyptą suszonego rozmarynu (możesz rozetrzeć w dłoni uwalniając więcej smaku). Następnie do sosu dodaj kurczaka i zredukuj sos (kurczak w tym czasie się ugotuje). Kiedy będzie już zredukowany, dodaj posiekaną wcześniej pietruszkę.

                              Teraz wystarczy ułożyć usmażone i odsączone z nadmiaru tłuszczu placki, polać je sosem, udekorować natką pietruszki i zjeść ze smakiem.

                              Szymon Czerwiński i jego domowe hot-dogi. Zobacz, co proponuje uczestnik MasterChefa:

                              Dzień Dobry TVN

                              Zobacz także:

                              Autor: Aleksandra Lewandowska

                              Źródło: Wojciech Kasprowicz

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości