Przepisy kulinarne

Placki z siemienia lnianego z pastą jajeczną z awokado - przepis Hanny Stolińskiej

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Hanna Stolińska
Hanna Stolińska

W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczny Hanna Stolińska przedstawiła swój przepis na danie, które odżywi nasz mózg. Sprawdź, jak przygotować placki z siemienia lnianego z pastą jajeczną z awokado.

Placki z siemienia lnianego z pastą jajeczną z awokado - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 70 g siemienia lnianego w ziarnach,
  • 250 ml wody,
  • 20 g otrąb żytnich,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany,
  • ½ awokado,
  • 3 jajka,
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek,
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
  • 4-6 plasterków marynowanej papryczki jalapeno,
  • ½ cytryny,
  • łyżka kiełków rzodkiewki.

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Sposób przygotowania placków z siemienia lnianego

  1. 1Siemię lniane zalać wodą i odstawić na 30 min. Dodać otręby i przyprawy i zmiksować na gładką masę. Łyżką nakładać placki na papier do pieczenia. Zapiekać w 180 st. około 20 minut.
  2. 2Jajka zalać zimną wodą, dodać szczyptę soli i gotować 8 min od zagotowania wody. Wyjąć jajka z wody i zalać zimną wodą.
  3. 3Wystudzone jajka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
  4. 4Awokado skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i rozgnieść widelcem.
  5. 5Papryczki pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Wymieszać jajka z awokado, oliwą, solą, pieprzem, jalapeno i szczypiorkiem.
  6. 6Placki posmarować pastą i posypać kiełkami.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Hanna Stolińska

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki

Pozostałe wiadomości