Placki i zapiekanki według Mikołaja Reya

Jak przygotować pyszne placki ziemniaczane, z cukinii czy marchewki? Swoje przepisy na smażone i pieczone dania zdradza Mikołaj Rey, smakosz i znawca kulinariów.

Rösti (placki szwajcarskie)

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    • 1 łyżka mąki pszennej
      • 1 łyżka oleju słonecznikowego
        • 2 jajka
          • 1 cebula
            • 2 szczypty soli i pieprzu
              • Natka pietruszki
                • Dodatki: wędzony boczek, kurki (smażone na maśle z czosnkiem i pietruszką), zielona sałata, sos vinaigrette (musztarda dijon, olej słonecznikowy, ocet z czerwonego wina, sok z cytryny, sól), jajko sadzone lub poszetowe.

                  Przygotowanie:

                  Obierz ziemniaki i cebulę. Następnie zetrzyj je na małym lub na dużym oku wedle preferencji (nie na miazgę). Ściśnij, aby odsączyć jak najwięcej z soku. Dodaj jajka i mąkę, połącz całość dokładnie, dodaj posiekaną nać pietruszki do smaku. Dodaj sól i pieprz.

                  Na dużej patelni wlej łyżkę oleju, podgrzej. Za pomocą dużej łyżki ułóż mieszankę na patelni, delikatnie naciskając tak, aby uzyskać kształt placka. Od czasu do czasu odwracaj placki, aby uzyskać idealną złoto-brązową barwę. Zdejmij je z patelni, gdy będą „brunatne” i nadal będą miękkie w środku.

                  Podawać ze smażonym boczkiem wędzonym, smażonymi kurkami na maśle z czosnkiem i pietruszką, zieloną sałatą z sosem vinaigrette i jajkiem sadzonym

                  Do masy ziemniaczanej można dodać boczek i kurki.

                  Pommes boulangères, czyli ziemniaki po piekarsku

                  Składniki:

                  • 1,3 kg ziemniaków
                    • 3 duże cebule (4 średnie)
                      • 1 duży ząbek czosnku
                        • 50 g masła
                          • 1 łyżka oliwy z oliwek
                            • 1 litr rosołu z kurczaka
                              • 2 lub 3 szczypce pieprzu
                                • szczypty soli
                                  • 2 gałązki świeżego tymianku
                                    • do dekoracji: ulubiony ser (np.: cheddar, ementaler, gruyère), świeża natka pietruszki

                                      Przygotowanie:

                                      Obierz cebulę i drobno pokrój. Na patelni podgrzej masło i oliwę z oliwek, zeszklij cebulę (5 minut na średnim ogniu). Dodaj posiekany czosnek i podsmaż całość dalej około 3 min. Lekko posól.

                                      Obierz ziemniaki. Pokrój na cienkie plasterki na mandolinie, obieraczką lub nożem. Posmaruj spód żaroodpornego naczynia oliwą z oliwek. Połóż warstwę ziemniaków, a następnie warstwę cebuli. Doprawiaj pieprzem solą i świeżym tymiankiem. Zrób kolejną warstwę ziemniaków, warstwę cebuli. Znowu dopraw. Zakończ ostatnią warstwą ziemniaków.

                                      Wlej rosół z kurczaka lub bulion prawie do poziomu ostatniej warstwy ziemniaków. Przykryj papierem do pieczenia i piecz 1 godzinę w 180 stopniach C, zdejmij papier i piecz kolejną godzinę w 210 stopniach C. Kilka minut przed wyjęciem posyp odrobiną ulubionego sera, kilkoma drobnymi kawałkami masła i świeżą natką pietruszki.

                                      Placki z cukinii i placki z marchewki i selera

                                      Składniki:

                                      • 1 duża cukinia
                                        • 2 jajka
                                          • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
                                            • 1 łyżka kwaśniej śmietany 30 %
                                              • 1 ząbek czosnku
                                                • 1 szalotka
                                                  • szczypiorek lub koperek lub świeża mięta
                                                    • sól, pieprz i szczyptę cukru
                                                      • olej słonecznikowy do smażenia

                                                        Przygotowanie:

                                                        Cukinie zetrzeć, dodać jajka, zmielony czosnek. Dodać bardzo drobno posiekaną szalotkę. Posiekać garść cienkiego szczypiorku lub ulubionych ziół do cukinii (np. miętę). Dodać mąkę, śmietanę i doprawić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

                                                        Rozgrzej dobrze patelnię, dodaj trochę oleju. Łyżką stołową odmierzaj porcję każdego placka i kładź na nagrzany olej i lekko rozprowadzaj na kształt okrągłego placka o średnicy około 7 cm. Placki z cukinii smaż z każdej strony po około 2-4 minuty - powinny się tylko lekko rumienić, smażyć na średnim ogniu.

                                                        Placki z marchwi i selera

                                                        Składniki:

                                                        • 2 marchewki
                                                          • ¼ selera
                                                            • 1 jajko
                                                              • 1 kopiasta łyżka mąki
                                                                • ząbek czosnku
                                                                  • ulubione zioła
                                                                    • sól, pieprz
                                                                      • masło klarowane

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Warzywa zetrzeć na grubej tarce, dodać mąkę, jajko i ewentualnie drobno posiekany czosnek oraz zioła. Dokładnie wymieszać, doprawić. Smażyć jak placki z cukinii, ale na maśle klarowanym. Lepiej robić niezbyt grube placki, by warzywa nie były surowe w środku i spalone na zewnątrz.

                                                                        Gratin dauphinois czyli zapiekanka ziemniaczana

                                                                        Składniki:

                                                                        • 2 kg ziemniaków
                                                                          • 2 ząbki czosnku
                                                                            • 350 ml śmietanki
                                                                              • 350 ml mleka
                                                                                • opcjonalnie: gałka muszkatołowa, świeże zioła np. tymianek lub rozmaryn

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie paski. Umyj je wodą, aby usunąć skrobię i osusz. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Połóż zmiażdżony czosnek na dnie naczynia do pieczenia. Następnie paski ziemniaczane. Wymieszaj śmietankę, mleko i przykryj ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Można dodać gałkę muszkatołową do smaku. Włóż do piekarnika na 70 minut.

                                                                                  Zapiekanka smakuje zawsze najlepiej na drugi dzień. Można posypać ulubionym tartym serem kilka minut przed wyjęciem. Można używać samą śmietankę bez mleka - wtedy 700 ml samej śmietanki, lub wcześniej ugotować ziemniaki w mleku.

                                                                                  Zobacz też:

                                                                                  Chłodniki na różne sposoby – proste i błyskawiczne przepisy Beaty Kartowicz

                                                                                  Robert Makłowicz poleca wiosenne dania. Wśród nich: spanakopita i chałwa z jogurtem

                                                                                  Szakszuka i kurczak w daktylach, czyli potrawy izraelskiej kuchni według Michała Cessanisa

                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości