Materiał promocyjny

Pizza bianca, zupa z resztek i linguine z salsa di noci - oszczędne przepisy Katarzyny Bosackiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Oszczędnie, smacznie i szybko z Kasią Bosacką
Oszczędnie, smacznie i szybko z Kasią Bosacką
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Szukasz smacznych, szybkich i oszczędnych pomysłów na obiad? Propozycje Katarzyny Bosackiej ugotowane w kuchni Dzień Dobry TVN spełniają wszystkie te warunki. Sprawdź przepisy na pizzę bianca, zupę z resztek i linguine z salsa di noci.

Pizza bianca - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg pszennej mąki
    • 250 ml letniej wody
      • 10 g świeżych drożdży
        • pół łyżeczki cukru
          • pół łyżeczki soli
            • łyżka oliwy
              • 200 g sera pleśniowego
                • 100 ml śmietanki 30%
                  • 1 cebula
                    • resztki wędlin (opcjonalnie)
                      • świeże zioła

                        Pizza bianca – sposób przygotowania

                        1. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, aż powstanie jednolita masa. Dolewamy letnią wodę, dosypujemy mąkę i sól, mieszamy.
                          1. Starannie wyrabiamy ciasto – możemy wyłożyć je na stolnicę. Na koniec dodajemy oliwę. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy z łatwością odkleja się od rąk.
                            1. Gotowe zostawiamy na ok. 30 minut w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
                              1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcje. Wykładamy na posypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Brzegi każdej pizzy zawijamy, by nie wyciekł sos.
                                1. Przygotowujemy sos.
                                  1. Śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy pokruszony ser, gotujemy na maleńkim gazie, aż ser się rozpuści.
                                    1. Ciasto podpiekamy w temperaturze 180° C ok. 15 minut.
                                      1. Gotowym sosem smarujemy pizzę. Na wierzchu układamy dodatki – cebulę i wędliny (opcjonalnie).
                                        1. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 180° C. Na upieczoną pizzę kładziemy świeże zioła.

                                          Zupa z resztek

                                          To zupa, która w smaku jest za każdym razem inna. A wszystko dlatego, że jej podstawą jest to, co akurat znajdziemy w lodówce czy spiżarce. Poniżej przykłady takich składników.

                                          Składniki:

                                          • warzywa korzeniowe - marchew, pietruszka, seler
                                            • kapustne (jarmuż, kalafior, brokuły - także ich głąby i końcówki)
                                              • zwiędnięte zioła
                                                • nadkrojona cebulę
                                                  • obity pomidor, resztka koncentratu
                                                    • tłuszcz: resztka masła, boczku, kiełbasy
                                                      • kasza, która rozsypała się w szafce
                                                        • fasola, groch wysypane w szufladzie
                                                          • resztka śmietany lub śmietanki
                                                            • grzanki z czerstwego chleba

                                                              Linguine z salsa di noci - przepis

                                                              Składniki:

                                                              • 40 g czerstwego chleba, bez skórki
                                                                • 100 ml mleka
                                                                  • 150 g orzechów włoskich, krótko podprażonych na patelni lub w piekarniku
                                                                    • 1 ząbek czosnku
                                                                      • 40 ml oliwy
                                                                        • sok z cytryny, sól, pieprz, do smaku

                                                                          Dodatkowo:

                                                                          • 500 g makaronu tagliatelle – 4,50 zł
                                                                            • 30 g startego długodojrzewającego sera
                                                                              • posiekane orzechy włoskie, do przybrania
                                                                                • posiekana natka pietruszki

                                                                                  Linguine z salsa di noci – sposób przygotowania

                                                                                  1. Chleb umieszczamy w miseczce, zalewamy mlekiem i pozostawiamy do nasączenia przez kilka minut.
                                                                                    1. Do misy robota kuchennego wkładamy nasączony chleb, orzechy włoskie, ser, czosnek i oliwę. Miksujemy na gładką masę, dolewając w razie potrzeby mleko z nasączenia chleba.
                                                                                      1. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i krótko miksujemy lub mieszamy.
                                                                                        1. Tagliatelle gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy sos, 30 g twardego sera i mieszamy, podgrzewając przez chwilę.
                                                                                          1. Wykładamy na talerze, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz natką.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Diana Ryściuk

                                                                                            Źródło: Katarzyna Bosacka

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości