Przepisy kulinarne

Pizza bianca, zupa z resztek i linguine z salsa di noci - oszczędne przepisy Katarzyny Bosackiej

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
Katarzyna Bosacka
Oszczędnie, smacznie i szybko z Kasią Bosacką
Oszczędnie, smacznie i szybko z Kasią Bosacką Dzień Dobry TVN
wideo 2/12

Szukasz smacznych, szybkich i oszczędnych pomysłów na obiad? Propozycje Katarzyny Bosackiej ugotowane w kuchni Dzień Dobry TVN spełniają wszystkie te warunki. Sprawdź przepisy na pizzę bianca, zupę z resztek i linguine z salsa di noci.

Pizza bianca - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg pszennej mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • 200 g sera pleśniowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • resztki wędlin (opcjonalnie)
  • świeże zioła

Pizza bianca – sposób przygotowania

  1. 1W misce rozcieramy drożdże z cukrem, aż powstanie jednolita masa. Dolewamy letnią wodę, dosypujemy mąkę i sól, mieszamy.
  2. 2Starannie wyrabiamy ciasto – możemy wyłożyć je na stolnicę. Na koniec dodajemy oliwę. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy z łatwością odkleja się od rąk.
  3. 3Gotowe zostawiamy na ok. 30 minut w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
  4. 4Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcje. Wykładamy na posypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Brzegi każdej pizzy zawijamy, by nie wyciekł sos.
  5. 5Przygotowujemy sos.
  6. 6Śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy pokruszony ser, gotujemy na maleńkim gazie, aż ser się rozpuści.
  7. 7Ciasto podpiekamy w temperaturze 180° C ok. 15 minut.
  8. 8Gotowym sosem smarujemy pizzę. Na wierzchu układamy dodatki – cebulę i wędliny (opcjonalnie).
  9. 9Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 180° C. Na upieczoną pizzę kładziemy świeże zioła.

Zupa z resztek

To zupa, która w smaku jest za każdym razem inna. A wszystko dlatego, że jej podstawą jest to, co akurat znajdziemy w lodówce czy spiżarce. Poniżej przykłady takich składników.

Składniki:

  • warzywa korzeniowe - marchew, pietruszka, seler
  • kapustne (jarmuż, kalafior, brokuły - także ich głąby i końcówki)
  • zwiędnięte zioła
  • nadkrojona cebulę
  • obity pomidor, resztka koncentratu
  • tłuszcz: resztka masła, boczku, kiełbasy
  • kasza, która rozsypała się w szafce
  • fasola, groch wysypane w szufladzie
  • resztka śmietany lub śmietanki
  • grzanki z czerstwego chleba

Linguine z salsa di noci - przepis

Składniki:

  • 40 g czerstwego chleba, bez skórki
  • 100 ml mleka
  • 150 g orzechów włoskich, krótko podprażonych na patelni lub w piekarniku
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 ml oliwy
  • sok z cytryny, sól, pieprz, do smaku

Dodatkowo:

  • 500 g makaronu tagliatelle – 4,50 zł
  • 30 g startego długodojrzewającego sera
  • posiekane orzechy włoskie, do przybrania
  • posiekana natka pietruszki

Linguine z salsa di noci – sposób przygotowania

  1. 1Chleb umieszczamy w miseczce, zalewamy mlekiem i pozostawiamy do nasączenia przez kilka minut.
  2. 2Do misy robota kuchennego wkładamy nasączony chleb, orzechy włoskie, ser, czosnek i oliwę. Miksujemy na gładką masę, dolewając w razie potrzeby mleko z nasączenia chleba.
  3. 3Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i krótko miksujemy lub mieszamy.
  4. 4Tagliatelle gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy sos, 30 g twardego sera i mieszamy, podgrzewając przez chwilę.
  5. 5Wykładamy na talerze, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz natką.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: Katarzyna Bosacka

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

Pozostałe wiadomości