Pizza bianca - przepis
Składniki:
- 0,5 kg pszennej mąki
- 250 ml letniej wody
- 10 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- łyżka oliwy
- 200 g sera pleśniowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- resztki wędlin (opcjonalnie)
- świeże zioła
Pizza bianca – sposób przygotowania
- W misce rozcieramy drożdże z cukrem, aż powstanie jednolita masa. Dolewamy letnią wodę, dosypujemy mąkę i sól, mieszamy.
- Starannie wyrabiamy ciasto – możemy wyłożyć je na stolnicę. Na koniec dodajemy oliwę. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy z łatwością odkleja się od rąk.
- Gotowe zostawiamy na ok. 30 minut w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcje. Wykładamy na posypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Brzegi każdej pizzy zawijamy, by nie wyciekł sos.
- Przygotowujemy sos.
- Śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy pokruszony ser, gotujemy na maleńkim gazie, aż ser się rozpuści.
- Ciasto podpiekamy w temperaturze 180° C ok. 15 minut.
- Gotowym sosem smarujemy pizzę. Na wierzchu układamy dodatki – cebulę i wędliny (opcjonalnie).
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 180° C. Na upieczoną pizzę kładziemy świeże zioła.
Zupa z resztek
To zupa, która w smaku jest za każdym razem inna. A wszystko dlatego, że jej podstawą jest to, co akurat znajdziemy w lodówce czy spiżarce. Poniżej przykłady takich składników.
Składniki:
- warzywa korzeniowe - marchew, pietruszka, seler
- kapustne (jarmuż, kalafior, brokuły - także ich głąby i końcówki)
- zwiędnięte zioła
- nadkrojona cebulę
- obity pomidor, resztka koncentratu
- tłuszcz: resztka masła, boczku, kiełbasy
- kasza, która rozsypała się w szafce
- fasola, groch wysypane w szufladzie
- resztka śmietany lub śmietanki
- grzanki z czerstwego chleba
Linguine z salsa di noci - przepis
Składniki:
- 40 g czerstwego chleba, bez skórki
- 100 ml mleka
- 150 g orzechów włoskich, krótko podprażonych na patelni lub w piekarniku
- 1 ząbek czosnku
- 40 ml oliwy
- sok z cytryny, sól, pieprz, do smaku
Dodatkowo:
- 500 g makaronu tagliatelle – 4,50 zł
- 30 g startego długodojrzewającego sera
- posiekane orzechy włoskie, do przybrania
- posiekana natka pietruszki
Linguine z salsa di noci – sposób przygotowania
- Chleb umieszczamy w miseczce, zalewamy mlekiem i pozostawiamy do nasączenia przez kilka minut.
- Do misy robota kuchennego wkładamy nasączony chleb, orzechy włoskie, ser, czosnek i oliwę. Miksujemy na gładką masę, dolewając w razie potrzeby mleko z nasączenia chleba.
- Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i krótko miksujemy lub mieszamy.
- Tagliatelle gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy sos, 30 g twardego sera i mieszamy, podgrzewając przez chwilę.
- Wykładamy na talerze, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz natką.
Zobacz także:
- Dutch baby, czyli pieczony naleśnik. Prosty przepis Katarzyny Bosackiej
- Ulubione potrawy dzieci według Kasi Bosackiej. Poznaj niezawodne przepisy
- Jajeczna kuchnia Kasi Bosackiej. Poznaj sprawdzone przepisy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Katarzyna Bosacka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
Materiał promocyjny
podziel się: