Przepisy kulinarne

Pizza a la Sylvia! Z czekoladą i śliwkami

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Oczywiście a la Sylwia Gruchała! Doskonale włada floretem. Jest czterokrotną olimpijką i dwukrotną medalistką olimpijską. Pozowała nago ze swoją nowo narodzoną córeczką. W kuchni Dzień Dobry TVN uczyła się od Piotra Kucharskiego prostych i łatwych przepisów karnawałowych. Zrobicie dziś pizzę a la Sylwia?

Pizza ze śliwkami i czekoladą

Składniki:

Śliwki bez pestek Hortex – 1 opak.

Ciasto:

10 g świeżych drożdży

szczypta cukru

200 ml mleka

350 g mąki pszennej

szczypta soli

Dodatki:

200 g sera ricotta

2 łyżki cukru pudru

50 g mlecznej czekolady

płatki migdałów

1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Śliwki rozmroź. W mleku rozpuść drożdże i cukier, dodaj mąkę i sól i wyrób ciasto (jeśli będzie się kleić do rąk, podsyp jeszcze odrobiną mąki), po czym odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob nasiona i wymieszać z ricottą oraz cukrem pudrem. Czekoladę posiekaj na kawałki. Z podrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami uformuj 4 okrągłe placki, ułóż je na blachach do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC na 10 minut, aby się podpiekły. Następnie połóż na nich ser, na wierzch daj owoce i czekoladę i ponownie wszystko wstaw do piekarnika na 5 minut. Przed podaniem gotową pizzę posyp jeszcze płatkami migdałów.

Smoothie owocowe

Składniki:

Mieszanka owocowa Hortex – 2 opak.

1,5 l soku jabłkowego Hortex

3 banany

sok z jednej cytryny

5-6 łyżek miodu

kiełki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (z wyjątkiem listków mięty) zmiksuj i przelej do szklanek, a następnie udekoruj listkami mięty.

Sałatka z kurczakiem

Składniki:

Bób Hortex – 1 opak.

Groszek zielony Hortex – 1 opak.

200 ml jogurtu

100 g sera lazur

2 filety z kurczaka

200 g makaronu penne

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej mięty

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek rozgnieć i wymieszaj z miętą. Filety z kurczaka przypraw solą i pieprzem, a następnie natrzyj miętą z czosnkiem i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140ºC ok. 30 minut. Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. To samo zrób z bobem, po czym przelej go zimną wodą i obierz. Ugotuj również groszek (aż do miękkości) i odcedzić. Następnie wymieszaj ze sobą makaron, bób, groszek, jogurt i pokruszony ser, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec filety pokrój w kostkę i połącz z pozostałymi składnikami sałatki.

Zapiekanka warzywna

Składniki:

Warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex – 2 opak.

Dynia w kostce Hortex – 1 opak.

100 ml mleka

50 g tartego parmezanu

1 cebula

2 ząbki czosnku

300 g mielonej wołowiny

1 puszka pomidorów

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię ugotuj w mleku do miękkości i odcedź (nie wylewaj mleka). Dynię rozduś tłuczkiem do ziemniaków na purée (jeśli będzie suche, wlej jeszcze odrobinę mleka) i połącz z parmezanem, przyprawiając solą i pieprzem (dobrze wszystko wymieszaj). Kiedy dynia będzie się gotowała, na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Potem dodaj do nich mięso i duś je kilkanaście minut, by nabrało miękkości. Po tym czasie wrzuć pomidory i duś ponownie, aż płyn się zredukuje (całość przypraw solą i pieprzem). Następnie przełóż wszystko do naczynia do zapiekania. Warzywa na patelnię podsmaż na odrobinie oliwy, po czym przesyp je na mięso. Na samą górę wyłóż purée z dyni i całość zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC mniej więcej przez 30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości