Piknik z Klaudią Halejcio

Moda, lifesyle, a przede wszystkim kuchnia- to wszystko, co kręci młodą aktorkę. Klaudia Halejcio w naszej kuchni przygotowała estetyczne potrawy w sam raz do zabrania na piknikowy wypad za miasto.

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

SMOOTHIE Z MANGO, ANANASEM I LIMONKĄ

Składniki:

2 mango

1 ananas

jogurt naturalny

sok z połowy limonki lub cytryny

miód lub cukier

kruszony lód

Przygotowanie:

Obieramy mango, kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy w kostkę ananasa. Wyciskamy sok z połowy limonki, lub cytryny. Wszystkie owoce przekładamy do blendera, dodajemy jogurt i miód i wszystko miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy kruszony lód.

ORANŻADA RABARBAROWA

Składniki:

kilogram rabarbaru

2 litr wody

pół szklanki cukru

sok z cytryny

pomarańcza, cytryna, mięta i lód

Przygotowanie:

W garnku karmelizujemy cukier, pokrojony na 1 cm kawałki rabarbar przesmażamy chwilę w karmelu aż puści soki - wlewamy wodę, gotujemy aż rabarbar zmięknie. Przecedzamy i studzimy. Do zimnego napoju dodajemy pokruszony lód, pokrojone w plastry owoce oraz miętę i sok z limonki. Gdyby nasza oranżada była zbyt kwaśny możemy posłodzić ją brązowym cukrem.

Tarta:

Kruchy spód:

jedno całe jajko, jedno żółtko

200 g masła

350 g mąki

1 łyżka śmietany

szczypta soli

Przygotowanie:

podpiekamy spód - 15 minut z obciążeniem z fasoli lub specjalnych baking stones

potem 10 minut bez obciążenia

Farsz:

Składniki:

1 pęczek botwinki

100 g sera koziego

Ugotowane jajko

100ml śmietany 18%

4 jajka

sól

pieprz

3 ząbki czosnku

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

pokrojoną botwinkę podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku i przerzucamy na podpieczony spód. Dodajemy pokrojone w kawałki kostki sera koziego oraz dodajemy jajka pokrojone jajka w 8. Do miski wbijamy jajka, mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Gotowy sos wlewamy do tarty. Pieczemy 40 min.

Cykoria z winogronami i vinegretem

Składniki:

Cykoria

Winogrona

vinegret: czosnek, miód, oliwa z oliwek, musztarda francuska

Orzeźwiająca sałatka z arbuza:

Składniki:

kawałek arbuza bez pestek, pokrojonego w kosteczki

ser feta – pokrojony w kostki

garść posiekanej świeżej mięty

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki miodu

świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Arbuza wkładamy do miseczki, dodajemy ser feta, posypujemy miętą i polewamy sokiem z cytryny wymieszanym z miodem. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Szampańska galaretka

Składniki:

16 g żelatyny

butelka wina musującego

100 ml wrzątku

3 łyżki soku z limonki

100 g cukru

250 g malin

Przygotowanie:

Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie dokładnie mieszając

podgrzać wino z cukrem i sokiem z limonki, zestawić z ognia, dodać żelatynę

rozłożyć maliny do słoiczków, zalać galaretką, odstawić na 3 godziny do lodówki

ok. 6 porcji!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości