Przepisy kulinarne

Pikantne udka z kurczaka czy grillowane żołądki?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Mistrz Robert Sowa w kuchni Dzień Dobry TVN niezmiennie grilluje. Tym razem na ruszt wziął żołądki i udka z kurczaka, które przygotował w pikantnym wydaniu. Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza i grillujecie razem z nim! Przekonajcie się też, jak smakuje sałatka z truskawek z pomidorami koktajlowymi i orzechami włoskimi.

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News

Pikantne udka z kurczaka

Składniki dla 4 osób:

8 udek z kurczaka

1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki musztardy delikatesowej

4 łyżeczki chrzanu żurawinowego

Przygotowanie:

Pikantną przyprawę do kurczaka połączyć z oliwą i musztardą, dokładnie wymieszać. Umyte, osuszone udka natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Zamarynowane udka ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować po ok. 30-40 minut z każdej strony, aby mięso miało równomierny złocisty kolor. Pikantne udka z kurczaka podawać z chrzanem żurawinowym.

Sałatka z truskawek z pomidorami koktajlowymi i orzechami włoskimi

Składniki dla 4 osób:

8 pokrojonych w ćwiartki świeżych truskawek

8 pokrojonych na pół pomidorów koktajlowych

4 pokrojone w plastry patisony marynowane

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek rukoli

2 łyżki prażonych orzechów włoskich

1 opakowanie sosu sałatkowego przygotowanego zgodnie z opisem na

opakowaniu

Przygotowanie:

Rukolę umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. Na sałacie umieścić pomidory, patisony i truskawki. Tak przygotowaną sałatkę skropić sosem sałatkowym polskim. Całość posypać prażonymi orzechami włoskimi i świeżo siekaną natką pietruszki.

Grillowane pikantne żołądki z kurczaka

Składniki dla 4 osób:

20 ugotowanych do miękkości żołądków z kurczaka

8 łyżek marynaty płynnej pikantnej

1 słoik (300 g) ogóreczków konserwowych

Przygotowanie:

Ugotowane i ostudzone żołądki włożyć do miski, zalać pikantną marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Tak przygotowane żołądki nabić na szpadki do szaszłyków po 5 sztuk na każdą i grillować na rozgrzanym ruszcie po 10 minut z każdej strony. Podawać z mini ogóreczkami konserwowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości