Przepisy kulinarne

Pierwotna kuchnia Olgi Borys

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Czy da się szybko, prosto i zdrowo przygotować rodzinny obiad? Owszem! Olga Borys i Piotr Kucharski udowodnili to w kuchni Dzień Dobry TVN.

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Obiad dla rodziny

Zupa

Krem z groszku zielonego z wędzonym łososiem i kwaśną śmietaną

Danie główne

Danie jednogarnkowe- kurczak w kawałkach, duszony w garnku z leczo

Deser

Puding z owocami-idealne żeby wykorzystać mrożonkę mieszankę owoców. Fajny deser bo zdrowy. Miskę obkłada się chlebem tostowym namoczonym w soku z owoców, środek wypełnia się owocami, wierzch przykrywa chlebem i obciąża. Schładza następnie kroi w kawałki.

Zupa krem z groszku

Składniki:

1 opakowanie groszku Hortex

2 łyżki masła

1 cebula

1 ziemniak

1 litr bulionu mięsnego

200 g wędzonego łososia

4 łyżki kwaśnej śmietany

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Masło rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i poddusić. Ziemniaka obrać, pokroić i dodać do cebuli. Podlać bulionem i zagotować. Dodać groszek, gotować aż całość będzie miękka. Zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z kawałkami łososia i łyżką kwaśnej śmietany.

Kurczak a'la leczo

Składniki:

1 opakowanie Leczo Hortex

2 cebule

8 ząbków czosnku

oliwa z oliwek

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka ostrej papryki

1 kurczak

200 ml bulionu

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać obie papryki i podsmażyć przez chwile. Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki i dodać do cebuli z przyprawami. Obsmażyć przez chwilę. Dodać leczo, zalać bulionem i dusić przez około 60 minut. Podawać z chlebem, ryżem lub kuskusem.

Letni pudding

Składniki:

3 opakowania mieszanki owocowej Hortex

100 g cukru pudru

czerstwa chałka

słodka śmietana do podania

Sposób przygotowania:

Owoce rozmrozić, wymieszać z cukrem. Przełożyć na sito i odstawić do ocieknięcia soku. Miskę o pojemności około 1,5 litra wyłożyć folią spożywczą. Chałkę pokroić w 1 cm kromki i układając kromki „na zakładkę” dokładnie wyłożyć miskę. Do środka nałożyć ocieknięte owoce. Na wierzchu również ułożyć chałkę. Przykryć folią spożywczą, nałożyć na wierzch talerzyk i obciążyć. Ostawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Podawać ze słodką śmietaną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości