Pierożki, sernik i carpaccio!

Dziś w naszej kuchni Marieta Marecka, która prowadzi program ABC gotowania w Kuchnia+ i aktorka Sylwia Arnesen przygotowały: carpaccio ze śliwek w imbirowym dressingu, pierożki orkiszowe z dynią i chorizo, pierś z kaczki z konfiturą ze śliwek kalifornijskich z chipsami z topinambura i pyszny sernik korzenny z musem malinowym.

Carpaccio ze śliwek w imbirowym dressingu

Składniki dla ok. 4 osób

4 duże, twarde śliwki

2 cm świeżego imbiru

4 łyżki syropu klonowego

Kilka łyżek oliwy z oliwek

Pieprz świeżo mielony

2 goździki

1 pomarańcza

Listki melisy do dekoracji

Przygotowanie:

Śliwki przekrawamy, tak by wyciągnąć pestkę, ale żeby śliwka zachowała swój kształt. Kroimy na bardzo cienkie plastry i układamy na talerzach. Syrop klonowy i oliwę łączymy, dodajemy starty imbir i goździki utarte w moździerzu doprawiamy wszystko świeżo mielonym pieprzem. Ucieramy na gładki dressing. Śliwki polewamy dressingiem i podajemy udekorowane skórką z pomarańczy i listkami melisy.

Pierożki orkiszowe z dynią i chorizo podane z masłem szałwiowym:

Składniki na ok. 50 szt.Ciasto:

Ok. 2 szklanek mąki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej

Gorąca woda

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

2 szklanki dyni hokkaido

1 marchew

1 mała pietruszka

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki startego sera typu parmezan lub bursztyn

2 kiełbaski chorizo

Świeży tymianek

oliwa

1/3 kostki masła

Kilka listków szałwii

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa na farsz obierany, kroimy w średniej wielkości kostkę, polewamy oliwą, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy ok. 40 minut, aż warzywa ładnie się zrumienią i zmiękną. Kiełbaskę kroimy w plastry i każdy z nich kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy krótko chorizo. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i odstawiamy do przestygnięcia. Upieczone warzywa polewamy niecałą szklanką wody i lekko gotujemy. Miksujemy na pastę, studzimy i dodajemy kiełbaski, starty ser i listki tymianku. Mąkę wsypujemy do wysokiej miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy bardzo gorącą, ale nie wrzącą wodę. Widelcem mieszamy składniki i jak zaczną się łączyć dolewamy oliwę i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Odstawiamy na 15-20 minut pod ściereczką, żeby odpoczęło. Wałkujemy na grubość ok. 3 milimetrów i wykrawamy krążki, na każdy kładziemy ok. 1 czubatej łyżeczki farszu i sklejamy pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku, ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch. W tym czasie przygotowujemy masło. Szałwię drobno szatkujemy i razem z masłem podgrzewamy w małym rondelku, doprawiamy solą i polewamy masłem ugotowane pierożki. Dekorujemy listkami tymianku.

Pierś z kaczki z konfiturą ze śliwek kalifornijskich z chipsami z topinambura

Składniki dla 4 osób:

2 piersi z kaczki

1 łyżeczka kolendry w ziarnach

2 ziarna jałowca

1 gwiazdka anyżu

2 goździki

Szczypta cynamonu

30-40 ml białego rumu

100 g śliwki kalifornijskiej

1 łyżka syropu klonowego

Sok z ½ pomarańczy

Sól, pieprz

2 łyżki masła

Kilka bulw topinambura

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy sok z pomarańczy z syropem klonowym, 2 rozgniecionymi goździkami, cynamonem. Śliwki drobno kroimy i dodajemy do syropu podlewając rumem. Smażymy aż śliwki zmiękną na koniec lekko doprawiając pieprzem. Kaczkę myjemy, nakrajamy skórę w kilku miejscach. Kolendrę, jałowiec, anyż tłuczemy w moździerzu. Kaczkę przyprawiamy solą, pieprzem i utartymi przyprawami. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu zaczynając od strony skóry. Smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony. Pierś zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 150 st. na ok. 15 minut. Topinambura obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kroimy w bardzo cienkie plastry. Smażymy na rozgrzanym maśle i odkładamy do odsączenia z tłuszczu. Posypujemy grubą solą. Pierś z kaczki kroimy w cienkie plastry i podajemy z ciepłą konfiturą i chipsami z topinambura.

Sernik korzenny z musem malinowym

Składniki:

700 g twarogu zmielonego dwukrotnie

5 białek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka pasty z wanilii

300 ml śmietanki kremówki 36%

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

180 g ciastek czekoladowych

80 g masła

Szczypta soli

3 szklanki świeżych malin

½ szklanki cukru

Przygotowanie: Maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści i owoce zaczną się rozpadać. Miksujemy całość blenderem i przecieramy przez sito. Ostawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka miksujemy w blenderze na żwirek. Masło roztapiamy i dolewamy przestygnięte do ciastek. Mieszamy całość i rozsypujemy na spód tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do wysokiej miski i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub rózgą tylko do połączenia składników. Na schłodzony spód z ciastek wylewamy część masy serowej, wlewamy gdzieniegdzie mus z malin i mieszamy go z serem za pomocą patyczka. Nalewamy resztę masy serowej i znów na wierzchu rozlewamy w różnych miejscach resztę musu z malin zostawiając trochę do podania ciasta. Mieszamy za pomocą patyczka, tworząc ozdobne wywijasy. Ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do 150 st. na ok. godzinę. Studzimy w otwartym piekarniku a później najlepiej przez całą noc w lodówce. Podajemy z podgrzanym musem z malin.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"